PUBLICITAT

Els comuns detecten una escletxa fiscal en la compra-venda de pisos

  • Les corporacions locals volen una modificació de la Llei de la propietat horitzontal per evitar la picaresca
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cònsols de les set parròquies seuen al voltant de la mesa plenària del Comú de Canillo, on es van reunir ahir per debatre inquietuds compartides Foto: ÀLEX LARA

En la reunió que van mantenir ahir al matí a Canillo, els cònsols de totes set parròquies van tornar a posar sobre la taula la picaresca detectada per alguns comuns sobre l'ús de les llicències urbanístiques. I és que tal com va explicar el cònsol menor d'Encamp, Jordi Torres, «s'ha detectat alguns casos, on s'han autoritzat edificis amb una llicència destinada al lloguer, i al cap de poc temps, s'hi han produït vendes». El problema és que els comuns ingressen uns impostos molt diferents segons l'ús que els propietaris o els promotors volen donar als edificis i la llicència que sol·liciten. Torres va puntualitzar que «l'impost varia d'una parròquia a una altra, però en percentatge, l'impost urbanístic per a construir un edifici destinat a la venda és deu vegades l'impost que s'aplica a un edifici destinat al lloguer». I va argumentar que «si el comú no s'assabenta d'aquest fet, resulta que la propietat ha pagat uns impostos molt inferiors als que hauria d'haver pagat».

Propietat horitzontal / El cònsol menor d'Encamp va afegir que «s'hauria de modificar la Llei de propietat horitzontal perquè els notaris en formalitzar una compra-venda, demanessin la llicència urbanística de l'edifici als comuns per comprovar si realment, l'edifici o els pisos que s'estan venent estaven destinats a la venda des de bon principi, i en el cas contrari, demanessin la pertinent autorització al comú per fer el canvi». Aquest canvi implicarà la regularització de l'impost que la propietat hauria hagut d'abonar per a una llicència urbanística destinada a la venda. No obstant això, només afectarà a la superfície concernida en l'operació immobiliària. Torres va afirmar que «la regularització només afectarà la superfície que es posi a la venda» i va argumentar que «hi poden haver edificis en què la meitat de les unitats estiguin destinades a lloguer i la resta a la venda, per exemple».

Per això, els cònsols pensen que modificar la Llei de propietat horitzontal seria suficient per tapar l'escletxa fiscal –per no dir frau– detectada. Torres va advertir que «com que la llei no t'obliga a presentar la llicència urbanística a l'hora de formalitzar la venda, no sé si es pot anomenar frau a la mala praxis». Però, va deixar clar que els cònsols aposten per posar fil a l'agulla i corregir el que no funciona prou bé: «són buits legals que a vegades se't passen i a mesura que les lleis estan en funcionament te'n adones i has de mirar de corregir-los». Tot i que Torres va reconèixer que els cònsols no estan en mesura de quantificar quants diners s'han escolat per l'escletxa, també va afegir que «el fet de que es proposi això és que alguna cosa s'ha detectat, no diria que és una pràctica freqüent però si que s'ha donat». I va concloure que «hem fet arribar la proposta de modificació de la llei a tots els grups parlamentaris, per tal de que prosperi».

Constructors / En quant a la fórmula de valoració de concursos públics presentada per l'Associació de Contratistes d'Obres (ACODA), el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va explicar que «ara els comuns fem inversions molt minses i aquest sistema no és el que s'adapta més a les nostres necessitats». I Torres va afegir que «hem decidit que per a petites inversions no l'aplicarem».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT