PUBLICITAT

La capital tanca amb superàvit

  • La contenció de la despesa i de la inversió aboquen un saldo positiu de més de dos milions d'euros
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les obres per a les noves dependències del comú, sota el Consell. Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella va aprovar ahir per unanimitat l'estat de comptes de l'exercici 2012 que aboca un superàvit de més de dos milions d'euros. La majoria comunal va ser felicitada per tots els consellers de l'oposició, demòcrates i socialdemòcrates, i la cònsol major, Rosa Ferrer, va contestar agraint-los la col·laboració en l'elaboració «d'uns pressupostos fets amb anterioritat, realistes, on s'ha filat molt prim, i que són un mèrit de tots». I va destacar especialment la participació del conseller demòcrata, Carles Torralba, en la comissió de Finances. Torralba, però, va advertir que cal continuar en la mateixa línia de contenció i «ser molt vigilants perquè per poc que canviïn els tipus d'interès bancaris, el comú podria tenir problemes». Una observació represa pel cònsol menor, Jordi Minguillón, en la roda de premsa posterior, que a més, va afegir que «la reducció de l'endeutament es deu al fet de ser molt curosos amb la gestió, perquè els ingressos nets del comú també van disminuir en 1,7 milions».

Equilibri pressupostari / L'import de les despeses liquidades l'any passat pel comú de la capital és de 30,2 milions d'euros mentre que els ingressos liquidats serien de gairebé 36 milions d'euros sinó s'hi hagués de descomptar el préstec de 3,5 milions per acabar les obres del nou edifici administratiu del Prat de la Creu, i la venda d'un terreny a FEDA per 184.000 euros. La qual cosa significa que els ingressos reals liquidats són de 32,2 milions. En quant a l'endeutament, aquest es va situar en poc més de 55 milions, o sigui 3,12 milions menys que el 2011, quan el deute s'elevava a 58,3 milions. El límit d'endeutament del comú de la capital se situa en el 160%, per sota del limit legal del 200% de la mitjana dels ingressos nets liquidats en els 3 anys anteriors.

Menys població / Els cònsols de la capital van atribuir la pèrdua d'ingressos a diversos factors, entre els quals Minguillón va destacar el retrocés de l'activitat econòmica. No obstant això, el més important, va insistir Ferrer, «és la pèrdua de població cosa que afecta directament el volum de transferències que rebem del Govern» va argumentar. I va continuar explicant que «la depuració del cens ,que encara no han acabat de fer totes les parròquies, ens ha perjudicat» tot i que va reconèixer que la població va continuar disminuint l'any passat, cosa que es nota en els capítols d'impostos directes i indirectes, i les taxes. En percentatges, els ingressos per transferències van disminuir un 16,14%, els impostos indirectes un 15,6 %, les taxes un 4% i els impostos directes un 1,34%.

Transferències i deute / Tot i felicitar la majoria per l'exercici de contenció acomplert, el conseller de l'oposició socialdemòcrata, Josep Vila, va criticar la manca d'inversió en l'exercici pressupostari de l'any passat, al·legant que «el comú incomplirà la llei de transferències». Cosa que Ferrer va desmentir en virtut de la modificació de la Llei qualificada de transferències comunals del 2007, que permet als comuns eixugar deute amb els diners que rep del Govern. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT