PUBLICITAT

Martí insta a la calma per poder despenalitzar l'avortament

  • El cap de Govern diu que la llei podria passar però que el risc de crisi institucional és evident
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí passa per davant del grup socialdemòcrata, ahir. Foto: TONY LARA

El cap de Govern, Toni Marti, va declarar ahir a Ràdio Televisió d'Andorra (RTVA), que entén «perfectament la demanda des del punt de vista social, però potser que resituem el debat» referint-se a la despenalització de la interrupció voluntària de l'embaràs en els tres supòsits que va sotmetre el grup parlamentari socialdemòcrata també ahir al Consell General, i que la Cambra va tombar. La periodista Gemma Rial va entrevistar Marti al programa La rèplica i va començar plantejant aquesta enutjosa qüestió. El cap de Govern va continuar explicant per situar el debat que «la Constitució protegeix el dret a la vida i més enllà de si la proposta és o no constitucional, que això ho ha de decidir el TC, s'ha de veure què va passar, perquè sobre aquest punt es va arribar a un pacte constitucional en el seu moment». Sens dubte, Martí es referia amb aquestes paraules al to una mica pujat que van prendre les negociacions, sobretot per part de la mitra, arribats a aquest punt. L'aleshores coprincep episcopal, Joan Marti Alanís, va aconseguir incloure el famós article sobre la protecció de la vida en totes les seves fases al text constitucional en un intent de blindar possibles iniciatives com la presentada pels socialdemòcrates i reivindicada per les dones que ja han creat una plataforma per reivindicar el seu dret. Alanís es va sortir amb la seva després d'expressar als andorrans que «si el poble m'ho demana marxaré». Sigui com vulgui, ahir el cap de Govern va reconèixer que «la Constitució permet que un dels dos coprínceps no signi i, per tant, podria passar la llei». Però, va matisar que «independentement podria passar que es produís una crisi institucional fortíssima».

Negociació / I és que a ningú no escapa tampoc la intransigència de l'Església Catòlica en aquesta qüestió, tot i que els tres supòsits que les dones reivindiquen són quan l'embaràs posa la vida de la mare en perill, quan és conseqüència d'una violació o quan hi ha malformació del fetus. Per això, Martí va concloure sobre el tema que «el govern farà les consultes al més alt nivell eclesiàstic per si acollint-se a l'article de no signar podem evitar una crisi institucional. Anem a buscar amb calma solucions».

Martí intenta mantenir una actitud propera al poble i no actua com va fer Albert Pintat el 2008, quan sabia que estava a punt de caure la recomanació del Consell d'Europa sobre la despenalització de l'avortament. Pintat va córrer a signar un conveni amb el Vaticà pel qual es reconeix el copríncep episcopal –¿el poble no l'havia reconegut ratificant la Constitució?– com a cap d'Estat, signatura que confereix un caràcter de règim teocràtic a Andorra, la qual cosa complica encara més si cal, poder avançar en els pròxims anys en la normalització del dret de l'avortament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT