PUBLICITAT

Un centre i un estalvi de 2 milions

  • Amb 946 efectius, el sistema públic espanyol representa el 9% de la població escolaritzada
  • Madrid confirma el tancament progressiu de les escoles amb poc alumnat d'Encamp i Sant Julià
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La consellera d'Educació de l'Ambaixada, Maria Soledat Salafranca i l'Ambaixador, Alberto Moreno, ahir Foto: ÀLEX LARA

Les escoles espanyoles públiques d'Encamp i Sant Julià de Lòria no tenen els dies comptats, però sí els anys. L'ambaixador d'Espanya a Andorra, Alberto Moreno i la consellera d'Educació, Maria Soledad Salafranca, van convocar ahir una roda de premsa per explicar-ho. Després de reiterar que els ratis d'alumnes de les escoles espanyoles a Andorra no són comparables amb els d'Espanya, Moreno va argumentar que «tenim cinc equips directius per a quatre escoles i un institut, quan amb un potser seria suficient, cosa que ens faria guanyar en eficàcia i eficiència».

Una despesa que Salafranca va avaluar en gairebé dos milions d'euros i que pertany «al capítol de personal docent que és la despesa que cobreix el Govern espanyol», va precisar, ja que en virtut del conveni d'Educació amb els estats veïns, Andorra és propietària dels centres i n'assumeix el cost i l manteniment. No obstant això, tant Moreno com Salafranca van reconèixer que l'estalvi immediat serà molt petit. Moreno va precisar que «de moment, l'escola pública espanyola només perdrà una plaça que a més, és la d'un interí». I va insistir en que «no tanquem cap escola sinó que iniciem un procés que demana uns anys d'adaptació mentre reconduïm els alumnes cap a un centre integrat, mentre els alumnes que ja estan escolaritzats a les escoles d'Encamp i Sant Julià de Lòria acaben el cicle de primària».

L'ambaixador va argumentar la decisió de caminar lentament però fermament cap al canvi de model per la voluntat de «no perjudicar els alumnes ni les famílies i fer tot el procés en les millors condicions possibles». I tot i que va reconèixer que «en qualsevol canvi de model i ha conseqüències i perjudicis», va matisar que «intentarem minimitzar-les al màxim perquè l'objectiu és garantir la màxima qualitat de l'ensenyament». Un objectiu que per a Moreno i les autoritats educatives espanyoles queda diluït en l'injustificat nombre de centres a Andorra.

Nou model / Moreno va insistir en que «encara és massa aviat per precisar si el nou centre integrat constarà d'un o dos edificis, el qui sí que iniciem és el tancament progressiu de les escoles de primària a Encamp i Sant Julià de Lòria». I va afegir amb to tranquil·lizador que «he viscut el tancament de les escoles de Canillo i d'Ordino, però no vaig viure el de la Massana, que tinc entès que va ser molt traumàtic i no volem que aquesta vegada sigui així». Per això, el ministeri espanyol i la seva representació a Andorra es donen un termini que pot anar de tres a sis anys per procedir al tancament definitiu de les escoles d'Encamp i de Sant Julià, i consolidar el model de centre integrat. Fins i tot, Salafranca va afirmar que «els nens que aquest curs han començat a anar a l'escola amb dos anys i mig, hi tenen la continuïtat garantida, encara que el sistema d'educació espanyol no obligui a escolaritzar els infants fins als tres anys d'edat».

Preinscripcions / El que també va deixar clar Salafranca és que els nens i nenes preinscrits aquest any en els dos centres condemnats, faran la seva escolarització als centres de primària d'Andorra la Vella i d'Escaldes-Engordany. En total són 19 alumnes de Sant Julià i 14 més d'Encamp. Moreno va insistir en que «posarem a disposició dels pares totes les facilitats perquè els nous alumnes puguin arribar als centres assignats sense problemes». I va afegir que «ja hem negociat amb el Ministeri d'Educació andorrà i tenen el transport escolar garantit». En quant al termini per poder integrar l'ensenyament públic espanyol en un sol centre, tant Moreno com Salazar van reconèixer que dependrà de diferents factors que hauran de negociar els ministeris d'Educació. I van assenyalar que tot i que l'ideal seria encabir l'alumnat a l'Institut de la Margineda, l'opció encara no es pot prendre en consideració per motius tècnics. Salazar va dir que «la Llei d'Educació espanyola estableix com han de ser els centres escolars, i és evident que no podem barrejar els alumnes de primària amb els secundària en zones comunes com ara el patí de l'escola».

Risc de perdre més alumnat / Moreno també va reconèixer que el risc de perdre més alumnat amb el tancament d'escoles a les parròquies existeix. «Sabem que el factor de proximitat compta molt a Andorra, encara que les distàncies hi siguin petites». Però va insistir en que «estem convençuts que hem d'apostar per a la qualitat, cosa que ara no tenim, per convèncer les famílies». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT