PUBLICITAT

Els liberals demanen que no es gravin els dipòsits bancaris

  • Volen que es mantingui l'actual pressió fiscal, homologant les cotitzacions a la CASS com a IRPF
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Costa i Gallardo presenten la seva proposta de model fiscal, ahir al matí Foto: TONY LARA

Liberals d'Andorra va presentar ahir la seva proposta de model fiscal, la qual asseguren que és més adequada que la que presentarà el Govern la setmana vinent i més beneficiosa pel país. El model que defensen hauria de mantenir la pressió fiscal actual, homologant les cotitzacions a la CASS com a IRPF sense haver de pujar el tipus de gravamen, i només afectaria al treball. No consideren que s'hagin de gravar les rendes de capitals i dipòsits bancaris perquè recorden la importància del sistema financer al país i suposen que això provocaria la fuga de capitals a altres països.

Tot i no estar representats al Consell General i per tant no poder influir en la decisió que prenguin els consellers, el president de Liberals, Jordi Gallardo, i el secretari general del partit, Ferran Costa van exposar que cal generar el debat a l'entorn de l'Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques que presentarà el Govern la setmana vinent abans que s'hagi aprovat. Principalment consideren que cal alertar sobre l'increment de la pressió fiscal que suposarà «en el pitjor moment de l'economia del país», i també van criticar que la rebaixa del llindar fins els 24.000 euros tindrà un impacte molt elevat en les rendes mitjanes del país.

ALERTA PER LA FUGA DE TALENTS / Entre les conseqüències del model d'IRPF del Govern de les que volen alertar els liberals, van destacar l'increment directe de la pressió fiscal, el cost de la seva implantació –per la necessitat de controlar que s'apliqui rigorosament–, o la possibilitat que marxi gent amb talent que treballava aquí per les bones condicions. A més, Costa va indicar que no s'ha valorat si l'impacte de l'impost quedarà compensat pel retorn que portaran les empreses que exportin serveis, que són una de les motivacions per aprovar-lo, per poder signar convenis de no doble imposició.

De fet, pel que fa als convenis per evitar la doble imposició, els liberals recorden que s'ha optat per la negociació multilateral, és a dir, acceptar els passos d'altres països, però que seria més convenient una negociació bilateral amb els països que es necessiti per adaptar-la més a les especificitats d'Andorra.

Una altra de les conseqüències que consideren que caldria evitar és la sortida de dipòsits del país. Els liberals proposen un model d'IRPF que es basi en l'homologació de les cotitzacions a la CASS com a IRPF i que només gravi les rendes del treball, i no les de capitals. Defensen que si és necessari un IRPF cal limitar-lo al mínim, mantenint la pressió fiscal actual i els mateixos gravàmens que ara, i evitar taxar els dipòsits bancaris.

Tal com va indicar Gallardo, gravar les rendes de capitals podria suposar la marxa de molts diners del país, ja que hi ha dipòsits que si estan a Andorra és per les bones condicions que s'ofereixen. En aquest sentit, Costa va assegurar que no es mantindran aquí si estan subjectes a impostos. I per això consideren que s'ha d'evitar, ja que el sistema financer és una pota molt important del país, que «suporta l'important endeutament de l'estat».

TRANSFERÈNCIA DEL GOVERN A LA CASS / Així, els liberals apostarien per mantenir la pressió fiscal, i el sistema que farien servir per homologar les cotitzacions de la CASS seria que de tots els salaris superiors a 40.000 euros es convertís la cotització en retenció per IRPF que recolliria el Govern a través de l'Agència Tributària. Per compensar les pèrdues que això suposaria per a la Seguretat Social, l'Executiu hauria de fer una transferència de la part necessària a la CASS per equilibrar el seu funcionament.

A més, d'això, però, comprenen que si es vol aplicar l'impost és per un afany recaptatori, i en aquest sentit proposen altres alternatives. Opinen que hi ha d'haver una aposta clara per la imposició indirecta, ja que hi ha prop de 70.000 habitants al país, però s'han de mantenir infraestructures per als vuit milions de visitants que hi ha, i per tant consideren que s'han de pagar amb les seves contribucions.

Els liberals van indicar que no es pot aprovar un impost d'aquesta mena sense haver explicat les «grans conseqüències» que tindrà, i per això van exposar el seu punt de vista a diversos col·lectius, ahir a la premsa. A més de les conseqüències d'aquest tribut, van criticar que s'ha fet «fer passar el clau per la cabota» sense debatre al respecte, i sobretot que ho ha presentat Demòcrates per Andorra, que va ser triat amb majoria «aclaparadora i contundent» i sense portar aquest punt en el seu programa electoral. És per això que consideren que es pateix un «cert dèficit electoral» en aquest sentit», va recollir l'ANA.

D'altra banda, també pensen que cal incidir més en l'estalvi i la racionalització de la despesa, que ha d'anar lligada de la reforma de l'Administració i de posar les taxes en funció de les rendes de cada un. Gallardo va indicar que no pot ser «que pagui el mateix a l'escola bressol o al transport escolar una persona amb una renda molt alta o una molt baixa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT