PUBLICITAT

La UE espera una 'negociació ràpida' per assolir l'intercanvi automàtic de dades fiscals

  • A la reunió del G20 del setembre Brusel·les pressionà per tal que sigui considerat un estàndard internaciona
  • Šemeta s'ha mostrat 'impressionat' de la velocitat amb què Andorra està duent a terme les reformes
01072013-ue
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i el comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Šemeta.
El comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Šemeta, ha visitat aquest dilluns Andorra per demanar al Govern el compromís de negociar l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, i tot i que no ha volgut marcar un termini, ha assegurat que les 'negociacions seran ràpides'. Šemeta ha afegit que aquest mateix juliol ja començaran les reunions tècniques, que continuaran a la tardor, i ha destacat que a la reunió del G20 del setembre, la UE pressionarà per tal que l'intercanvi automàtic sigui considerat un estàndard internacional. L'objectiu de la visita del comissari europeu ha estat marcar 'el llançament polític de les negociacions', i després de reunir-se amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, s'ha mostrat 'impressionat' de la velocitat amb què Andorra està duent a terme les reformes, afegint que 'es camina cap a la bona direcció'.
 

El comissari europeu de Fiscalitat, Unió Duanera, Auditoria i Lluita contra el Frau, Algirdas Šemeta, ha visitat Andorra per donar el tret de sortida a les negociacions entre la Unió Europea i el Principat per modificar l'acord sobre fiscalitat de l'estalvi i assolir l'intercanvi d'informació fiscal automàtic. Šemeta ha informat que l'esforç de la UE per lluitar contra l'evasió fiscal no es limita només als estats membres, sinó que els petits països també hi han de jugar un paper important. Per tant, ha informat que paral·lelament al seu viatge a Andorra també està visitant Liechtenstein, San Marino, Mònaco i Suïssa perquè les negociacions seran simultànies, i ha assegurat que tots cinc països parteixen amb les 'mateixes condicions' i el 'mateix terreny de joc'.

Algirdas Šemeta s'ha mostrat convençut que l'era del secret bancari ja està superada, i que el futur per a tots els països és l'intercanvi automàtic d'informació fiscal. En aquest sentit, ha recordat que el G8 ja va adoptar un compromís fort en aquesta qüestió, i que a la reunió del G20 del setembre, la UE 'pressionarà per tal que l'intercanvi automàtic sigui un estàndard internacional'. Tot i això, el comissari europeu ha dit que la implementació d'aquest principi a nivell mundial trigarà el seu temps, i que la intenció és negociar-ho més ràpidament amb els països tercers d'Europa, com és el cas d'Andorra. Un altre dels objectius a curt termini és poder assolir aquest intercanvi automàtic 'com a mínim' amb els Estats Units, i ha recordat que tots els estats membres de la Unió Europea ja estan o negociant o bé preparant la negociació per complir amb la llei de Compliment Fiscal de Comptes Estrangers d'EUA (Fatca en les seves sigles en anglès).

Així doncs, Šemeta ha dit que seria 'prematur' establir un termini per enllestir la negociació, però espera que aquesta sigui ràpida, tenint en compte que els esdeveniments en aquesta matèria estan avançant molt de pressa, i ha indicat que les primeres reunions tindran lloc aquest mateix juliol i que continuaran a la tardor. Pel que fa als passos que ha anat seguint Andorra, el comissari europeu ha aplaudit la intenció d'aplicar un IRPF però espera que aquest primer pas 's'ampliï cap a d'altres àmbits' com és l'intercanvi automàtic. Igualment, Šemeta s'ha mostrat 'impressionat' per la velocitat amb la qual Andorra està implementant les reformes per avançar cap a la transparència i l'obertura econòmica, i ha assegurat que és el camí 'apropiat' a seguir.

Pel que fa a la modificació de l'acord sobre fiscalitat de l'estalvi, el comissari europeu ha concretat que s'haurà de negociar 'una ampliació del seu abast en matèria de productes', per tal que també cobreixi els productes estructurats com els fons d'inversió, les assegurances, els dividends, els guanys de capital i els balanços de comptes. També s'haurà de parlar sobre les anomenades estructures intermèdies, com ara trusts o fundacions, 'perquè es pugui identificar clarament qui són els beneficiaris'; i evidentment, es tractarà sobre el pas de l'intercanvi d'informació a la demanda a l'intercanvi automàtic.

En definitiva, Šemeta ha indicat que l'objectiu fonamental d'assolir l'intercanvi automàtic és garantir que les autoritats fiscals de cada país poden aplicar els impostos als seus residents d'acord amb la seva legislació, i ha assegurat que aquest principi ja fa temps que està en funcionament a la Unió Europea i que per tant no hi haurà grans problemes per ampliar el seu abast.

De la seva banda, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha agraït la visita de Šemeta, però ha destacat que la voluntat d'Andorra és que tot i que les negociacions seran a nivell bilateral, s'arribi als mateixos acords amb els altres quatre estats. En tot cas, Cinca ha reiterat que aquest pas és 'un esgraó més' del procés d'homologació que ha iniciat Andorra a nivell econòmic i fiscal.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT