PUBLICITAT

La UE deixa clar que l'únic camí és el de l'intercanvi automàtic de dades

  • Europa i Andorra inicien les negociacions aquest mes, amb la voluntat que siguin «ràpides»
  • ?emeta assegura que les regles del joc seran les mateixes per als cinc microestats europeus
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca i ?emeta, ahir després de la reunió mantinguda Foto: ANA / M.T.

La Unió Europea va escenificar ahir, amb una visita al Principat i una reunió mantinguda amb els principals mandataris andorrans, que el model econòmic que ha de seguir el país té un nom i cognom molt clar: intercanvi automàtic d'informació fiscal. No hi ha altres vies en l'encaix amb Europa, tal i com va exposar ahir el comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Šemeta, també tenint en compte que la UE vol que l'intercanvi automàtic sigui considerat «estàndard internacional». Per tot, Andorra va donar ahir el «sí» rotund a Europa, de manera que les negociacions per modificar els convenis sobre la fiscalitat de l'estalvi començaran aquest mateix mes de juliol.

Es tractarà d'unes «reunions preparatòries tècniques», tal i com va informar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, en declaracions posteriors a la trobada amb Šemeta. Aquestes es reprendran a la tardor, i «seran ràpides» amb l'objectiu de tancar-les el més aviat possible, va assegurar el Comissari Europeu. Entremig, concretament al setembre, se celebra la trobada del G20, en la qual hi participen els 25 ministres de finances de les potències mundials, i on Europa «vol empènyer» en aquest intercanvi automàtic d'informació perquè s'apliqui a «escala mundial». A paraules de Šemeta, «tothom ha de lluitar contra l'evasió fiscal», i en el cas específic d'Andorra, «té un paper molt important en la lluita de la UE contra aquesta evasió».

En conclusió, el comissari va assegurar que l'etapa del secret bancari ja està superada i també la fins ara etapa de l'intercanvi d'informació «a demanda». No hi ha més camí que el de l'intercanvi automàtic de dades.

A Andorra, per tant, no li queda més opció que unir-se a les directrius que estableix Europa, i així ho van comunicar ahir durant la trobada mantinguda a l'edifici del Govern. Segons Cinca, es va mostrar «total predisposició» a iniciar les negociacions. El ministre va reconèixer que el desenvolupament econòmic d'Andorra passa per tenir amb els països del continent «unes relacions transparents i fluïdes». De fet, pel Govern aquestes negociacions són «un esgraó més» del procés d'homologació que ha iniciat Andorra a nivell econòmic i fiscal.

Això sí, el Principat ha posat un però a tanta exigència europea: «no entenem una solució que afecti només a alguns estats». Segons Cinca, el nou marc ha de ser el mateix per als cinc països amb els que s'iniciaran les negociacions sobre la fiscalitat de l'estalvi: San Marino, Suïssa, Liechtenstein, Mònaco i la pròpia Andorra. Una exigència que Europa veu amb bons ulls, segons va assegurar el Comissari Europeu, que va comprometre's a mantenir «igualtat de condicions» i «el mateix terreny de joc per a tots els països».

En definitiva, Šemeta va assegurar que l'intercanvi automàtic «ja està en funcionament a la Unió Europea», però que actualment té «un abast limitat». L'objectiu fonamental és «ampliar-ho» per tal de garantir que les autoritats fiscals de cada país puguin aplicar els impostos als seus residents d'acord amb la seva legislació. Segons el comissari, ampliar aquest abast no suposarà cap problema ni cap «repte» per la Unió Europea.

fons d'inversió i dividens, públic / Durant la compareixença conjunta amb Cinca, Šemeta va avançar alguns dels punts que es tractaran en la renegociació dels convenis sobre la fiscalitat de l'estalvi. A més del pas de l'intercanvi a demanda a l'intercanvi automàtic de dades fiscals, s'haurà d'ampliar l'abast de l'acord en matèria de productes, perquè en cobreixi d'estructurats com els fons d'inversió, les assegurances, els dividends, els guanys de capital i els balanços de comptes bancaris. «L'abast actual no garanteix el nivell suficient de cobertura», va alertar el comissari.

També s'haurà de resoldre el punt sobre les estructures intermèdies, com ara els trusts o fundacions, «perquè es puguin separar els ingressos i identificar clarament qui són els beneficiaris dels guanys». Es vol que s'informi no només sobre les persones jurídiques, sinó també sobre les físiques. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT