PUBLICITAT

Accés automàtic a dades de residents europeus

  • L'acord implicarà que les administracions fiscals tinguin accés a la informació de transaccions fetes a Andorra per part dels seus residents
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

«L'etapa del secret bancari ja s'ha acabat», assegurava Šemeta. De fet, també està en vies d'extinció l'actual etapa de l'intercanvi d'informació a la demanda, que tanta controvèrsia ha causat els darrers anys al Principat. Ara Europa té la vista fermament posada en el concepte «intercanvi automàtic d'informació».

Les diferències entre el concepte a demanda i el concepte automàtic són substancialment importants, i d'elles depèn que surtin a la llum fins a un bilió d'euros relacionats amb el frau fiscal, segons calcula la Unió Europea. Tal i com exposa l'economista Gerard Martínez, el que vol Europa és posar en funcionament un sistema en el qual les institucions tinguin «accés automàtic a la informació de les transaccions que els puguin interessar sobre els seus residents», que es troben en d'altres països. Països com per exemple Andorra, amb un gran gruix de la seva població vinguda de l'estranger.

Per sistema automàtic, s'entén que podran tenir «informació de la persona al moment». Actualment cal una demanda i un tràmit feixuc, a més que només es pot sol·licitar informació sobre «casos molt concrets i amb una motivació molt específica», va manifestar Martínez.

Però alerta, no es tracta d'una informació pública i a la qual podrà tenir-hi accés tothom. Només estaran autoritzades a rebre-la les administracions fiscals dels estats dins la UE. En principi, tot i que falta veure el contingut de l'acord final, no serà d'ús públic tampoc per a la justícia.

I l'altre matís és que la informació que pugui demanar un país a Andorra només ha d'estar relacionada amb els residents del seu país. És a dir, França podrà accedir automàticament a informació de residents francesos a Andorra, però no, per exemple, d'espanyols o de portuguesos.

Martínez va assegurar que Andorra «no es pot escapar» d'acceptar aquesta nova etapa, ja que es una tendència que creix a escala internacional. L'únic que queda per definir seran els serrells de l'acord, petits incisos per tal que les dades fiscals d'Andorra no siguin tan visibles als ulls europeus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT