PUBLICITAT

L'oposició coincideix en prioritzar una demora en l'acord amb la UE

  • Bartumeu reconeix un «marge molt petit de negociació», que s'hauria de centrar en el calendari d'aplicació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
?emeta atén als mitjans, dilluns a Govern Foto: SFG

Europa avança amb passos ferms cap a l'intercanvi automàtic d'informació, i Andorra no té altre remei que acceptar-ho i entrar dins les regles del joc. Així ho reconeixia el ministre d'Economia i Finances, Jordi Cinca, posteriorment a la reunió mantinguda dilluns amb el comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Šemeta. I així també ho consideren els grups polítics amb representació al Consell General. Tant Demòcrates per Andorra, com el Partit Socialdemòcrata, i Socialdemocràcia i Progrés, coincideixen en la necessitat de no posar pals a les rodes en les negociacions per modificar el conveni sobre la fiscalitat de l'estalvi. Això sí, i dins el poc marge de negociació que pot tenir el Principat davant la potent institució europea, consideren que un allargament en l'aplicació del nou acord, i en conseqüència de l'arribada de l'intercanvi automàtic d'informació, és la pota en la que s'ha de centrar i treballar el Govern durant les reunions que s'iniciaran ja aquest mateix juliol .

Tal i com va manifestar ahir el president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu, «pretendre que hi ha un gran marge de negociació amb la Unió Europea és no ser realista», i més tenint en compte que la UE vol pressionar perquè l'intercanvi automàtic es converteixi en un «estàndard internacional», a paraules de Šemeta. Hi ha «un marge molt petit», que s'hauria de centrar en el calendari d'entrada en vigor de l'acord i en saber «com i de quina manera» s'ha d'aplicar», va manifestar Bartumeu. L'excap de Govern va recordar que ja es va aconseguir un allargament del calendari durant les negociacions per «l'acord monetari» i que des de llavors «Andorra ha demostrat seriositat» en totes les exigències arribades des d'Europa. Una targeta de presentació que ha de servir perquè la institució cedeixi en un possible «allargament».

També David Rios, president del Grup Socialdemòcrata, es va manifestar en aquest sentit. «El calendari és el tema més important», va plantejar, «ha de ser realista perquè el país pugui assimilar el canvi i es puguin fer les coses ben fetes». El socialdemòcrata considera que s'ha d'intentar gestionar un aplaçament almenys fins que estiguin consolidats aspectes com l'arribada del nou marc fiscal o els Convenis de Doble Imposició amb França i Espanya. «La nostra economia depèn de tot això i hauríem de demanar que no ens imposin un calendari precipitat», va afegir.

Finalment, des del Grup parlamentari de Demòcrates per Andorra van assegurar que donaran suport al Govern en el caire d'aquestes negociacions, les quals no hi ha altra sortida que reprendre, «igual que ja va passar fa deu anys» amb el conveni sobre la fiscalitat de l'estalvi.

Mateixes regles pels cinc països / D'altra banda, els dos grups de l'oposició també coincideixen amb la voluntat expressada pel Govern que l'acord que s'acabi tancant sigui el mateix que el que es faci amb els altres quatre microestats –Liechtenstein, San Marino, Mònaco i Suïssa–. Amb tot, però, segons Bartumeu no s'ha d'anar més enllà i caure en l'error de llançar «missatges equivocats, pretenent que Andorra no s'ha de moure en tota aquesta qüestió si no hi ha abans un acord global internacional».

Segons el membre de Socialdemocràcia i Progrés, la millor manera de protegir el sistema financer del país és negociant amb Europa i no «tancant-nos en banda», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT