PUBLICITAT

El PS dubta que el model d'IRPF sigui suficient per signar els CDI

  • López diu que l'alta reducció per pla de pensions demostra que DA «aposta per la privatització de la sanitat»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El primer secretari i el president del grup parlamentari del PS, Pere López i David Rios, ahir Foto: ANA / M.T.

El Partit Socialdemòcrata va fer ahir una primera valoració del projecte de llei d'IRPF presentat pel Govern qualificant-lo de «massa complex, i arbitrari en les reduccions i deduccions». A més, el primer secretari del PS, Pere López, va expressar els seus dubtes que aquest model es pugui mantenir en el temps per les pressions internacionals que hi pugui haver a l'hora de negociar convenis per evitar la doble imposició, i va afegir que tem que el Govern no pugui mantenir el 5% per a les rendes d'entre 24.000 i 40.000 euros i les acabi apujant «fins a un 10 o un 12%».

A més, López va criticar que les reduccions per disposar de plans de pensions siguin tan elevades, i considera que això demostra que DA «aposta per un model que indueix a la privatització de la sanitat».

D'altra banda, el PS veu bé la data d'entrada en vigor del nou impost el 2015, però creu que és una decisió electoralista, ja que «volen fer coincidir l'entrada en vigor de les reformes amb les eleccions, o que no entrin en vigor fins passades les eleccions», ja que segons va indicar hi ha veus que apunten que hi podria haver eleccions anticipades a finals de l'any vinent.

MODEL COMPLEX / Els socialdemòcrates consideren que es tracta d'un model massa complex per la quantitat de deduccions i bonificacions, que farà que moltes mes persones hagin de presentar la seva declaració. A més, van criticar que «es protegeixin les rendes altes» per no haver introduït un tipus més elevat per a aquesta franja, i asseguren que la llei és intervencionista, ja que promociona els plans de jubilació privats posant reduccions de fins a 5.000 euros. En aquest sentit, lamenten que DA aposti per una política «que indueix a la privatització de la sanitat», i que estigui creant «un desprestigi del sistema públic».

ELECTORALISME / De fet, i en referència al projecte de llei de la CASS, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, va dir que DA ha anat fent discursos catastrofistes sobre la insostenibilitat del sistema i que ara «posposen la solució». I veient que l'IRPF no entrarà en vigor fins el 2015, els socialdemòcrates acusen DA de fer electoralisme i d'esperar a aplicar les reformes coincidint amb les eleccions generals o fins i tot després, ja que els responsables del Partit Socialdemòcrata van assegurar que hi ha veus que hi podria haver eleccions anticipades a finals del 2014.

No obstant, el termini perquè el nou impost entri en vigor els sembla «raonable», ja que pensen que és difícil que es pugui tenir tot preparat abans, però van alertar que «fins que l'impost no estigui en vigor» els convenis de doble imposició no es podran signar o entrar en vigor, i per tant, es retardarà la inversió estrangera. En aquest sentit, creuen que el projecte de llei s'hagués pogut presentar a principis de legislatura, i que ara s'han perdut dos anys «de manera volguda». Pel que fa a la recaptació prevista, López va indicar que la proposta dels socialdemòcrates preveia una recaptació una mica per sobre, ja que es volia aplicar un tipus del 20% per a les rendes més altes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT