PUBLICITAT

López: «Si hi ha algun problema amb l'IRPF, que l'expliquin»

  • El PS assegura que la «poca transparència del Govern va a més»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
López analitza l'actualitat política, ahir a la seu del PS Foto: ÀLEX LARA

El Partit Socialdemòcrata (PS) va mostrar ahir certa desesperació amb el comportament de l'actual Govern, pel que fa al ritme pres en projectes cabdals com les negociacions amb els funcionaris per les jubilacions o el projecte de llei de l'IRPF. El primer secretari de la formació, Pere López, va lamentar la «poca transparència» i la «lentitud» de l'Executiu, que contínuament supera terminis de legislacions «cabdals» pel país. Especialment preocupat es va mostrar amb l'Impost Sobre la Renda Sobre els no Residents. López va recordar que va ser aprovat en Consell de Ministres a principis de juliol i que encara a dia d'avui no ha entrat a tràmit parlamentari. «Si hi ha algun problema amb l'IRPF, alguna incidència, que ens l'expliquin», va exigir el socialdemòcrata.

Segons López, «els ciutadans ens mereixem una explicació» en relació al silenci del Govern. Va alertar que el «retard» condicionarà el treball de l'oposició un cop tinguin el text. «Ells han tardat dos anys en fer el projecte de llei, ara no ens podran demanar que nosaltres enllestim el nostre treball en dos dies», va manifestar, tot apuntant que es tracta d'una legislació que s'haurà d'aprovar ja l'any vinent. Des del PS van assegurar que el retard i silenci del darrer mes denota «poc rigor», «poca seriositat» i «poc encert en un projecte tan important com aquest».

Cada cop menys transparència / El primer secretari del PS va exposar que la conducta de l'Executiu amb l'IRPF és similar a la duta a terme amb les negociacions amb els funcionaris pels complements de jubilació, i també amb l'afer de les dades fetes públiques a la pàgina web de la CASS. Són comportaments que denoten «poca transparència del Govern», una situació que cada vegada va a més, segons López, i que els priva de desenvolupar correctament la seva tasca d'oposició.

En el cas de les negociacions amb els funcionaris, es tracta «d'un altre dossier fora de termini», tenint en compte que s'allargarà fins setembre –estava previst pel juliol–, i molt opac, que no permet als socialdemòcrates conèixer quin és l'estat actual de les negociacions.

En relació al tema de la CASS i la seva pàgina web, els socialdemòcrates van mostrar indignació per la manca de resposta a la desena de preguntes que van interpel·lar al Govern, per tal de poder fer valoracions i conèixer de primera mà què va passar exactament.

López va lamentar que el seu partit s'hagués d'informar a través dels mitjans de comunicació de les accions preses al respecte, com la rescissió del contracte de l'empresa que gestionava el portal. «S'ha generat molta alarma social amb aquest tema, només demanem que ens responguin les preguntes per poder fer valoracions», va manifestar el socialdemòcrata, que va afegir que considera «excessiu» que s'hagi optat per una compareixença pública a la Comissió Legislativa, per part de la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, prevista per dimarts vinent.

Sense deixar la CASS, López va informar que el PS farà «un volum important d'esmenes» a la nova llei de la Seguretat Social.

Regular el dèficit, precipitat / Finalment, des del partit es va valorar ahir la llei per limitar el dèficit de les administracions públiques, que elabora el grup parlamentari Demòcrates per Andorra. López va definir aquest projecte com «precipitat», tenint en compte que es desconeixen els ingressos que el nou marc tributari generarà al Govern, a mig i a llarg termini. El socialdemòcrata va lamentar que es tiri per aquesta via de «polítiques d'austeritat», i més tenint en compte que són models que han fracassat a països veïns, va recordar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT