PUBLICITAT

La mediació permetria reduir els costos dels processos judicials

  • La seva implementació pot significar un estalvi econòmic de fins al 60%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president d'Andorra Mediació FEM! Consultors, Ramon Tena, partidari d'un acord voluntari entre les parts Foto: ana/N.M.

El procediment de mediació, que a Andorra encara no està regulat, té entre d'altres avantatges que pot permetre un estalvi de fins el 60% respecte al que suposaria un procediment judicial. Tal com explica el mediador de l'empresa de mediació FEM! Consultors, Ramon Tena, aquesta via serveix perquè les dues parts implicades en un conflicte puguin arribar a un acord voluntari amb l'ajuda de l'expert.

A la Unió Europea un estudi del 2009 finançat per la Comissió Europea calcula que un judici per una quantitat de 200.000 euros té un cost mitjà de 25.000 euros i una mitjana de resolució de 697 dies. En canvi, si aquest mateix conflicte es resol mitjançant la mediació, la mitjana de temps es redueix al voltant d'un 80% arribant als 87 dies. Pel que fa a la qüestió econòmica, l'estalvi pot ser aproximadament del 62%, ja que es calcula que tindria un cost mitjà de 9.500 euros. A més, l'estalvi que s'aconsegueix per als usuaris també repercuteix en les arques públiques.

A Andorra, de moment, són pocs casos els que es resolen per aquesta via, i per tant no es pot calcular el que s'estalvia la Justícia, però a Catalunya, segons Tena, si el 10% dels casos es vehiculessin per la mediació, la Generalitat de Catalunya estalviaria uns 3 milions d'euros.

Això es podria donar a Andorra si es comença a estendre més aquest mecanisme, que de moment no és gaire freqüent. Tena va explicar que en l'any que fa que va obrir l'empresa ha començat a atendre alguns casos de mediació al país, però que aquesta tàctica encara no està molt instaurada al Principat. En part, Tena considera que si no se'n fa gaire ús és per desconeixement i perquè és una via que de moment no està legislada. Opina que «Andorra s'ha tornat molt legalista» i que, per tant, falta que hi hagi una regulació sobre la mediació perquè els ciutadans en facin ús.

MEDIACIÓ/La mediació és una via que aporta rapidesa i també estalvi econòmic en la resolució de conflictes entre dues parts, sense la necessitat de judicialitzar l'assumpte. Tal com va assegurar Tena, el seu paper consisteix en aconseguir que les dues parts implicades arribin a un acord que els satisfaci. El mediador, però, no és un advocat ni un psicòleg, i per tant segons Tena ha de treballar en col·laboració amb aquests altres professionals, ja que per exemple «qui ha de donar els consells jurídics als clients és l'advocat encara que se segueixi un procés de mediació».

De fet, el paper del mediador, segons Tena, és gairebé de «comunicador», ja que apunta que en molts casos la seva feina és aconseguir que les parts s'escoltin l'una a l'altra, i sovint fer arribar els missatges i afavorir el diàleg. Així, s'estableix un clima de negociació més favorable i se sol aconseguir que els implicats arribin a una entesa. L'acord, però, no s'ha de complir per llei, sinó que han de ser les parts les que decideixin respectar-lo, a no ser que s'opti per portar la decisió al notari, informa l'ANA.

Des de FEM! Consultors, a més, s'explica que entre el 80 i el 90% dels casos arriben a un acord. En un principi, aquesta tècnica s'utilitza sobretot per a casos de família, com poden ser divorcis, o per a casos laborals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT