PUBLICITAT

La Unesco tampoc té pressa

  • Els accessos al Madriu segueixen oberts: des de l'aeri o el rodat a deixar-ho tal i com està
  • L'assessor posa com a exemple la vall de Jungfrau, amb accés només amb telefèric
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Galland durant la ruta feta ahir, amb la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, al fons Foto: ÀLEX LARA

Sense pressa. Igual que l'excursió que van fer ahir els membres de la comissió de Gestió de la Vall del Madriu, Perafita i Claror, en motiu de la visita al país de l'expert delegat de la Unesco, Pierre Galland. Van començar a les nou del matí i no van acabar fins ben entrada la tarda, després de vora 12 quilòmetres i un dinar entremig, en plena muntanya. La ruta pausada va servir perquè Galland es fes una idea de les característiques de la vall i de les seves possibilitats d'accés, després d'haver-se reunit amb els representants de la comissió de gestió, amb Icomos i amb els cortalans de la zona. Però tot es cou a foc lent i tot està obert. Fa més de vuit anys que la vall és patrimoni cultural i malgrat l'entrada en joc de la Unesco, sembla que no es preveu cap canvi de ritme.

Això sí, Galland va ser contundent i va apagar qualsevol teoria sobre una possible marxa enrere de l'organisme. Sigui quina sigui la decisió final –la qual ha de prendre la comissió–, sobre quins seran els accessos a la vall, la declaració de patrimoni de la humanitat dins la categoria de béns culturals «no perilla ni ha estat mai en perill». Ja sigui si s'opta per fer un accés al trànsit rodat –que és el que reclamen els cortalans de la zona–, ja sigui si s'opta per prohibir qualsevol tipus d'accés i deixar la vall tal i com està: únicament pels caminants i com a molt per a entrar-hi amb animals. Galland ja coneixia la problemàtica existent, en ser informat pel Govern abans d'aquesta visita.

Poc més va voler avançar el biòleg suís de la Unesco, que ha visitat Andorra a petició de la pròpia comissió –feta fa més d'un any–, ja que en ella no hi ha ningú que domini i pugui prendre una decisió amb prou coneixement de causa sobre el tema, segons va informar Susanna Simon, la directora de la comissió. Galland únicament va esmentar la vall de Jungfrau, també patrimoni de la Unesco i amb accés exclusiu amb telefèric, com a possible exemple a seguir.

L'excursió d'ahir va servir, això sí, per descartar algunes de les opcions que els cortalans havien proposat durant la reunió prèvia. Totes elles s'encaren a facilitar una arribada ràpida rodada a les seves bordes o d'altres espais on hi tenen activitat econòmica.

S'estudia un accés aeri / Per la seva banda el ministre de Cultura, Albert Esteve, va citar d'altres opcions d'accessos actualment sobre la taula. «Hi ha la possibilitat que no hi hagi cap accés rodat», va reconèixer, però també va esmentar d'altres opcions com un accés pel «túnel de Feda o fins i tot un accés aeri». Des del ministeri tampoc hi ha pressa, «en vuit anys ningú ha trobat la solució màgica», va recordar Esteve. El que es farà ara és esperar l'informe de Galland i a partir d'aquí estudiar la decisió final. Però ningú ahir va voler parlar de terminis.

Tampoc ho va fer la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, que va voler recordar que la missió de l'assessor de la Unesco «no és examinar-nos, sinó que la seva missió és de col·laboració amb la feina de la comissió». La cònsol va valorar que hagi vingut una persona «que en sàpiga més que nosaltres i ens assessori».

D'altra banda, Ferrer va informar que d'altres accions que s'havien previst aquest estiu també pateixen retards. Com és el cas de la nova senyalització a la vall. I pel que fa al centre d'interpretació de la Vall del Madriu, s'està a l'espera que estigui el local acabat, ja cara «l'any vinent». Aquest s'ubicarà a les noves dependències comunals de Prat de la Creu, sota la plaça Lídia Armengol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT