PUBLICITAT

L'AGIA denuncia Andbank per les seves pràctiques immobiliàries

  • El Col·legi està signant acords amb totes les entitats per accedir als seus productes i poder vendre'ls
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Camp mostra una fotografia d'una oficina d'Andbank amb ofertes d'immobles, ahir durant la roda de premsa Foto: J. D.

El Col·legi professional d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA), va presentar ahir una queixa formal davant del Govern pel que consideren un cas d'intrusisme en la seva professió. Concretament, la denúncia és contra la entitat bancària Andbank, segons va informar ahir el president del Col·legi, Joan Carles Camp. Des del sector immobiliari es van mostrar indignats amb les seves pràctiques immobiliàries. Van ensenyar una fotografia on s'aprecien diverses ofertes d'immobles exposades a la cara exterior d'una oficina bancària.

Segons Camp, aquests anuncis són públics des de finals d'agost. S'estaven «establint punts de diàleg», amb l'objectiu d'intentar arribar a un acord amb Andbank per frenar-ho. Però les negociacions es van trencar dijous al migdia pel poc interès del banc, segons el parer de l'AGIA: «Si mentre dos parts estan tractant d'arribar a un acord una es posa a publicitar, no em sembla correcte». Va ser llavors quan el Col·legi va optar per adreçar-se al Govern a presentar la seva denúncia.

Camp va assegurar que la llei els empara i que les entitats bancàries «no estan autoritzades a vendre» immobles. Segons la seva opinió es tracta d'un «cas d'intrusisme evident, de no respecte i de molt poca sensibilitat envers el sector». Per defensar aquesta postura van desgranar dos textos legals. Principalment la Llei del Comerç, que exposa que s'han d'obtenir unes autoritzacions administratives prèvies per poder desenvolupar l'activitat comercial, com es fa constar a l'article 15. També dins aquesta llei, Camp va recordar que «es considera intrusisme empresarial les activitats que no gaudeixin de les autoritzacions administratives escaients», segons diu l'article 27.

Però des del Col·legi també s'emparen en un segon text legislatiu per a la seva denúncia pública a Andbank. Camp va citar la llei de l'INAF, que regula l'activitat de les entitats financeres, plantejant que dubta «molt que Andbank tingui com activitat principal la venda d'immobles».

És tota aquesta justificació legal la que els ha portat a acudir al Govern perquè actuï al respecte. Camp es va mostrar confiat d'una resposta favorable als seus interessos: «si tenim la raó, no s'arrupirà perquè hi hagi una entitat financera al darrere».

El propi president del Col·legi, acompanyat per l'advocat assignat per l'AGIA per portar el cas, Joan Pujol, van presentar ahir al migdia la queixa davant l'Executiu. Si la resposta no és favorable hi haurà més accions. «Prendrem totes les mesures legals escaients», va assegurar Camp.

Que el banc faci de banc / Vista l'experiència, el president del Col·legi va instar a que cada part treballi en el que domina: «que els bancs facin de bancs, i nosaltres de gestors immobiliaris. Perquè tots som uns grans professionals en la nostra matèria».

La preocupació del sector, en aquest sentit, és que acabi passant com a Espanya, en què s'ha estès a causa de la crisi que els bancs actuïn com a gestors immobiliaris. L'AGIA no vol que aquesta praxis s'expandeixi a Andorra. I més tenint en compte que el sector immobiliari passa per moment delicats.

Acords amb totes les entitats / La decisió d'adreçar-se al Govern es va prendre després de trencar les negociacions amb l'entitat bancària. L'AGIA pretenia arribar a alguna mena d'acord similar al que s'ha tancat amb la resta d'entitats del país. Es tracta d'acords perquè els gestors immobiliaris puguin comercialitzar els productes dels bancs, a la vegada que les entitats puguin oferir els seus serveis de préstec i si escau, de finançament privilegiat.

En aquest sentit, Camp va plantejar que si el sector financer «té algun producte que pot arribar a molestar, nosaltres millor que ningú som els que sabem vendre'l i ells poden continuar oferint un crèdit preferencial a interessos baixos». De moment, l'AGIA està satisfeta amb els resultats obtinguts i ja s'estan tancant les primers operacions fruit d'aquesta col·laboració.

Aquests acords, siguin per escrit o de paraula, s'han tancat els darrers mesos amb les entitats del país a excepció d'Andbank i també de la Banca Privada d'Andorra, tot i que en aquest darrer cas es va aturar i ara s'està «en procés de reiniciar converses», va assegurar el president del Col·legi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT