PUBLICITAT

Uns reconduïts poden elevar el dèficit de Sant Julià a un milió

  • L'oposició del PS acusa l?equip de Govern «d'aprovar uns pressupostos falsament disfressats»
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

El Comú de Sant Julià de Lòria va presentar ahir la liquidació del segon trimestre de l’any amb uns ingressos de poc més de cinc milions d’euros i unes despeses d’uns quatre milions que suposen un superàvit d’un milió d’euros. Amb tot, l’exercici podria tancar amb un dèficit de més de 850.000 euros per uns reconduïts d’1,03 milions que no s’havien inclòs al pressupost inicial i que corresponen principalment a inversions i actius financers. Segons va explicar el conseller de Finances, Joan Besolí, es tracta d’una figura «ja prevista» corresponent a inversions o obres que van quedar pendents d’executar en exercicis anteriors i que estan «compromeses». Per a aquelles en què hi ha interès per fer, va apuntar, en comptes d’incloure-les en un nou pressupost es fa «continuïtat» i en cas que es dispari l’endeutament per aquesta causa contindran les inversions, va recalcar.

Des de la minoria van lamentar que s’engreixi aquest endeutament del comú que supera els 20 milions d’euros i van assenyalar que «es disfressen els números immediats amb suposats superàvits» quan en realitat a la ciutadania li preocupa aquest endeutament de la parròquia. Així ho va manifestar el conseller socialdemòcrata, Rossend Areny, que a més va afirmar que «es van aprovar uns pressupostos falsament disfressats» perquè se sabia que hi havia aquests reconduïts que, sota el seu punt de vista, «segurament es gastaran». També des del grup mixt, el conseller Josep Roig, va criticar l’increment de l’endeutament i va tornar a demanar un pla de viabilitat de Naturlàndia i per reduir aquest dèficit del comú. Besolí va indicar que el del parc s’ha volgut refer perquè han millorat les perspectives però Roig va afirmar que aquests plans «no existeixen», informa l’ANA.

Tot i tancar el segon trimestre amb un superàvit d’1.097.782 euros, el comú de Sant Julià podria acabar l’any amb dèficit. El motiu és una partida de reconduïts d’1.035.196 euros que faria que el superàvit inicialment previst de 183.715 euros es convertís en un saldo negatiu de 851.481 euros. Entre aquestes obres pendents, van destacar els consellers de la minoria, hi ha actuacions al parc de Naturlàndia i, per tant, préstecs que s’han anat fent a la societat Camprabassa. 

«No dir-la tota» / Precisament ha estat la minoria qui ha fet notar aquest possible canvi en el resultat del tancament de l’any que, com Besolí va admetre, «si s’acaben executant tots els reconduïts i totes les inversions podríem tenir un dèficit». Per la seva part, Roig va lamentar que es presentessin uns pressupostos que «al cap de sis mesos ja no són reals» i va acusar a la majoria de «faltar a la veritat o no dir-la tota». Mentres, Areny va apuntar una «manca de previsió» i va considerar que «es disfressen els números» quan el que el que importa als ciutadans són els 20.624.578 euros d’endeutament. 

Aquest endeutament, que se situa en el 83%, i l’increment en 3,3 milions des de l’inici del mandat de l’actual corporació ha estat una altra de les crítiques importants de la minoria. Roig va afirmar que aquest deute «no es vol reconèixer» i que alguns membres del comú «es pengen medalles» per aquest endeutament com a mostra del seu compromís amb el projecte de Naturlàndia. I és que, per al consellers de la minoria, aquest és «un sac sense fons» que arrossega els comptes públics. En canvi, el conseller de Finances va manifestar que faran un «seguiment acurat» del pressupost i va admetre que ja sabien que l’endeutament creixeria quan van arribar al comú perquè calia fer les inversions al parc i que s’han incrementat per les obres que s’hi ha fet i les adquisicions de nous ginys, entre altres. Segons Besolí, aquesta pujada fins al 83% es deu d’una banda a les inversions però també als canvis en la fórmula per calcular l’endeutament dels comuns. Amb tot, va declarar que si es disparen les despeses s’optarà per «contenir» les inversions. 

Naturlàndia / Davant de les xifres els consellers de la minoria van tornar a demanar que se’ls presenti un pla de viabilitat de Naturlàndia i un altre sobre com es pensa reconduir l’endeutament comunal. Segons el conseller de Finances, el primer s’ha hagut de refer després de veure els resultats de l’estiu del parc amb un increment del 50% dels visitants i de 900.000 euros de facturació. «Hi ha preocupació però estem fent una feina molt acurada», va valorar, satisfet per les xifres de l’estiu. El replantejament del pla respon a un objectiu de «donar una imatge més fidel» de la realitat però tampoc va voler donar xifres ni terminis sobre l’amortització de les inversions. El que va voler deixar clar és que l’endeutament es deu «única i exclusivament» a la inversió i que s’estan fent accions per incrementar els ingressos dins del parc. En canvi, Roig va afirmar que «no existeix cap pla de viabilitat» ja que sinó ja se’ls hagués facilitat. Roig va criticar la fixació per tirar endavant el projecte «encara que ens estavellem» i va fer una crida a «reconduir-lo amb caràcter d’urgència». Areny va indicar que Camprabassa és el principal causant del deute i que l’increment de visitants «no va en la mateixa dinàmica que la despesa que s’hi ha fet». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT