PUBLICITAT

La fiscalia demana 4 anys de presó per a l'expresidenta de l'Adsaps

  • Carme de Bardina reconeix haver-se apropiat de diners de l'associació, 36.200 ? segons l'informe pericial
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
De Bardina, en una entrevista concedida a EL PERIÒDIC el febrer del 2012, dos mesos abans de la detenció Foto: ÀLEX LARA

El Tribunal de Corts va jutjar ahir a Carme de Bardina, l'expresidenta de l'associació Amics del Poble Sahrauí (Adsaps), acusada d'apropiar-se 36.274 euros per a fins personals mentre va ocupar el càrrec, des del març del 2009 fins a l'abril del 2012, moment en què va ser detinguda. De Bardina va reconèixer en tot moment els fets ahir durant la vista, i va mostrar-se «penedida» i «avergonyida» amb el seu comportament. Així, tant el Ministeri Fiscal com la defensa de l'Adsaps i la pròpia defensa de l'expresidenta van coincidir en què els fets són constitutius d'un delicte major d'apropiació indeguda amb l'agreujant d'haver deixat a la víctima en una econòmica situació difícil, en aquest cas l'Adsaps. Però on recauen les diferències és en la pena demanada. La fiscalia va elevar la seva fins als quatre anys de presó i una multa de 30.000 euros. L'advocada de l'associació va demanar que aquesta pena fos condicionada a retornar tots els diners apropiats, a més de 20.000 euros en concepte de prejudici moral causat a l'Adsaps. Finalment, la defensa de l'acusada va sol·licitar que qualsevol pena que li sigui imposada sigui sempre condicional «tenint en compte les circumstàncies personals» de la seva defensada.

Aquestes circumstàncies personals són les que van portar l'expresidenta de l'entitat a quedar-se amb els 36.200 € (segons dicta l'informe pericial). «Em vaig apropiar de fons per a despeses pròpies. No tenia feina, tenia problemes familiars i se'm queia el món a sobre», va manifestar de Bardina durant la vista. L'acusada va assegurar que no era del tot conscient del que feia fins que arribava a casa: «llavors em sentia molt malament i em prometia que ho tornaria tot». Però «la pilota es va anar fent més gran», i també el forat a l'associació. Fins que dues membres de la junta, al anar a comprovar al banc perquè no s'estaven girant les quotes als socis, van descobrir els moviments sospitosos de la seva presidenta. I van decidir, malgrat que ella els va demanar que no ho fessin, presentar denúncia a la Policia.

Deutes amb l'associació catalana / A partir d'aquí, les investigacions van constatar que no hi havia cap mena de comptabilitat dels moviments anuals de l'Adsaps. A més a més, De Bardina havia demanat al banc una targeta de crèdit, amb la que treia diners i va fer pagaments a comerços, botigues de roba i restaurants de menjar ràpid («per poder portar el meu fill a sopar fora», va justificar»), que no corresponien amb els moviments lògics d'una associació sense ànim de lucre. Una associació creada per portar a Andorra infants del Sàhara perquè no hagin de patir les altes temperatures estivals del desert, i perquè siguin sotmesos a revisions mèdiques.

Paral·lelament, van anar apareixent deutes acumulats amb entitats bancàries (42.000 euros), amb l'associació homònima catalana (14.000 euros d'un viatge dels infants al 2010), a STA (800 euros) i pel local que ostentaven (3.800 euros). Són deutes fruit de l'apropiament de Bardina, però també d'una gestió pot curosa de l'associació, del tancament de l'aixeta de les subvencions per part de les administracions públiques i de la davallada de socis que va patir l'Adsaps a causa de la crisi. No obstant això, s'ha de tenir en compte que abans de l'arribada de Bardina la societat presentava uns números positius.

Aquesta davallada no ha cessat des de la detenció de Bardina, segons van testimoniar les membres de l'actual junta. Estan patint una «pèrdua de la confiança», tant de la població com de les entitats a qui els han demanat ajuda. Un fet que «ha posat en perill Adsaps i tot el projecte», segons les paraules de la defensa. De fet aquest any han aconseguit portar a nou infants gràcies a la Fundació BPA. Fa uns anys en portaven una trentena. És per aquest «perjudici moral» que l'Adsaps demana 20.000 euros.

Però, tal i com va exposar l'advocat de de Bardina, la seva defensada no pot pagar a dia d'avui ni el que es va apropiar, ni els deutes que ha deixat ni cap perjudici moral, degut a una situació familiar delicada, agreujada per problemes de salut. Ahir l'acusada es va comprometre a retornar poc a poc tots aquests diners. De moment ha fet petits retorns de menys de 100 euros.

Paral·lelament, la defensa de l'expresidenta va exposar que en totes les despeses recollides a l'informe pericial «no hi ha ni grans viatges ni restaurants», justificant que el delicte el va cometre per sufragar els costos familiars tenint en compte que no tenia feina ni una pensió del seu exmarit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT