PUBLICITAT

Les pistes desactivaran el Wifi lliure quan s'implanti el forfet de dades

  • Andorra Telecom invertirà un milió d'euros per disposar de la tecnologia 4G el 2014
L. F.M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge d'esquiadors a les pistes de Grandvalira la temporada 2012-2013. Foto: TONY LARA

E el 85% dels turistes que vénen a Andorra no porten les dades d'itinerància connectades degut als preus de les tarifes de roaming per a l'accés a Internet; una de les noves línies de negoci en les quals treballa Andorra Telecom és oferir un forfet per tal que els turistes paguin un preu limitat per accedir a Internet a través dels seus mòbils, i per permetre aquest accés, l'objectiu és implantar una xarxa Wifi a tot el país que permeti una bona connectivitat, tal i com va explicar a aquest rotatiu el director d'Andorra Telecom, Jordi Nadal. Hi ha molts llocs, però, que ja ofereixen actualment Wifi lliure per als turistes, entre ells, dos dels que reben més afluència de turistes a l'any, els dominis esquiables de Vallnord i Grandvalira. Segons Nadal, «ja hi hem parlat i aquestes s'han mostrat interessades en integrar la nostra xarxa» i per tant, deixaran d'oferir Wifi lliure per tal que els turistes utilitzin la xarxa d'Andorra Telecom pagant el forfet. Una decisió que es podria dur a terme de cara a la temporada 2014-2015, quan ja estigui completament implantada tota l'estructura.

El director de la parapública va explicar que «l'objectiu final és que el turista pagui poc per gaudir de cobertura a tot arreu», però no de qualsevol cobertura, «una cobertura que ofereixi totes les garanties i per a la qual el client estigui disposat a pagar». Segons Nadal «hi ha dues premisses» que farien de la xarxa Wifi d'Andorra Telecom una millor opció, en primer lloc «el Wifi que oferirem nosaltres serà de molt bona qualitat, i no sempre és evident. Per exemple, és difícil en el cas de grans espais oberts», a més, «si vas a un lloc de molta afluència, oficialment pot ser que hi hagi Wifi però moltes vegades no hi ha manera d'agafar-lo perquè va lent, o es talla, etc.» En segon lloc, per una qüestió de seguretat i comoditat: «si el wifi és molt lliure hi ha gent que té sensibilitat pel fet que et puguin capturar les dades. Amb els mòbils fàcilment pots simular que ets un Wifi obert i veure el que la gent diu. Però per altra banda, si et demanen moltes dades és incòmode». El director de la parapública va explicar que «la nostra voluntat és fer-ho bé, i tenim la qualitat de ser un operador. Crearem infraestructures de qualitat per crear servei de qualitat». I fins i tot «pot ser interessant per a hotels i comerços integrar aquesta xarxa». Segons Nadal, si el cost del forfet és baix, « hi ha una part de gent molt interessada».

EL 27% DELS TURISTES, A FAVOR/ Així doncs, l'objectiu és implantar una xarxa wifi a tot el país «que permeti controlar el preu que li costa al turista». I segons una enquesta realitzada per la parapública, «el 27% dels turistes deien que estarien d'acord amb els forfets», ja que, tal i com va explicar Nadal, «el neguit més gran és pagar molt, però el segon és no saber el que pagaran». Precisament per aquest motiu crear uns forfets que «ja saps d'entrada que et costarà cinc euros la connexió a Internet, dóna molta tranquil·litat».

És a dir, «si un turista ve un cap de setmana i per enviar quatre emails i quatre wahtsapps li costa 35 euros o 10 euros, quan torna ja no ho fa. Si en comptes d'això, pot pagar, per exemple, set euros per estar connectat tot el cap de setmana, si que ho farà». Des d'Andorra Telecom, doncs, creuen que «un preu acostat per fer tot el que vulguis des d'on vulguis» té moltes possibilitats de tenir èxit.

UN ANY PEL 4G/ El director de la parapública va explicar que per a la tecnologia de telefonia mòbil de quarta generació (4G) caldrà invertir aproximadament un milió d'euros, i que aquesta no arribarà fins al 2014: «l'haguéssim pogut plantejar amb anterioritat però al final l'hem deixat per l'any que ve». El motiu principal d'aquesta decisió, tal i com va explicar Nadal, és que «el 4G és una tecnologia que s'ha implantat ràpid, tant que va sortir el 4G sense la possibilitat que hi hagués roaming», així doncs, quan una persona té 4G a aquest país, no se'n pot anar a un altre i tenir-lo, «però nosaltres la infraestructura que fem s'utilitza per a la gent d'aquí i la de fora», així doncs, «el fet de fer la inversió d'un milió i que els de fora no la puguin fer servir ja et condiciona bastant», i, per altra banda, «els que estan a Andorra que la poden fer servir han de tenir un telèfon que sigui 4G, que això ja retalla moltíssim la quantitat de persones». i no només això, «aquest telèfon 4G perquè pugui funcionar amb garanties ha d'estar comprat abans del gener del 2013, sinó, no hi ha garantia que funcioni, ja que abans d'aquesta data uns es fabricaven amb tecnologia especial per als Estats Units, uns altres per a Europa i uns per a Asia». En resum, «ens vam plantejar si té sentit fer una inversió d'un milió d'euros perquè només uns centenar de persones puguin fer servir el 4G a Andorra però no puguin fer servir-lo fora, i evidenment, vam concloure que des d'un punt de vista d'usuaris no és massa sostenible». Nadal va afegir que «actualment s'esta treballant perquè el roaming sigui operatiu per a tots els operadors» i per tant, «té sentit esperar-se un any i quan el muntem, a banda que serà més barat, ja el podran utilitzar tant els turistes que vénen com els andorrans».

El director de la parapública va explicar també que s'ha invertit «força» reforçant el 3G: «hem invertit en cinc antenes darrerament i abans de final d'any en posarem tres o quatre més per millorar la cobertura 3G a tot arreu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT