PUBLICITAT

L'assistència lletrada als sospitosos comença aquesta setmana

  • Ha estat necessari modificar els nivells de diligències i declaracions per fer efectiu l'acord
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Badia fa el seu discurs durant l'acte d'obertura de l'any judicial, el dia 17 passat Foto: ÀLEX LARA

Des de la setmana passada la direcció de la Policia està treballant per donar instruccions precises als agents del nou procediment que s'havia de començar a aplicar en principi ahir, segons el qual a partir d'ara els sospitosos –i no només els detinguts– tenen dret al suport d'un professional de l'advocacia.

El canvi serà inclòs en la modificació del Codi de procediment penal en la que treballa una comissió adhoc, integrada per advocats, fiscals, jutges i el Ministeri de Justícia, però es va decidir aplicar-ho ja en la reunió celebrada el passat 3 d'octubre, tal com ho va fer saber el Ministeri de Justícia i Interior en un comunicat, el passat 21 d'octubre.

Segons han precisat a aquest rotatiu fons properes al ministeri, l'aplicació de l'acord no ha pogut ser immediata perquè s'ha estat treballant en implementar de forma efectiva aquest canvi. En aquest sentit, ha estat necessari modificar els nivells de diligències i declaracions i «reformar l'organització i el treball del cos de policia» perquè aquesta setmana la decisió sigui plenament efectiva.

De fet, fons dels sindicats policials van manifestar la setmana passada que encara no havien rebut les instruccions pertinent, però que eren coneixedors que s'estava treballant en el tema. Arran de la picabaralla entre el Col·legi d'Advocats i la Policia que va saltar a la palestra pública en ocasió de la presentació de l'Any Judicial, el Ministeri de la Justícia va voler informar en aquell moment que «el Cos de Policia sempre ha aplicat i ha donat compliment de forma curosa a les disposicions del Codi de Procediment Penal». I que per tant, «sempre ha informat les persones detingudes sobre els seus drets processals, entre els quals s'hi troba el dret a designar advocat i a sol·licitar la seva assistència o, en cas contrari, a ser assistit per l'advocat de guàrdia».

Però la denúncia que va fer pública de manera molt subtil el degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, no anava dirigida precisament al tracte als detinguts, sinó que feia referència al que en argot policial s'anomena sospitós. En el mateix comunicat també s'explicava que la Policia ha actuat conforme a la llei en el cas dels sospitosos. I és que segons la llei, les persones no detingudes però que han de prestar declaració com a sospitoses d'haver comès un acte delictiu, no poden beneficiar d'assistència lletrada. No obstant això, en aquests casos, la Policia sempre els ha informat dels seus drets processals, recollits a l'article 24 del Codi de Procediment Penal: dret a no declarar, dret a no declarar contra si mateixa i a no confessar-se culpable, i dret a llegir ella mateixa la declaració i de fer-hi afegir les modificacions o els aclariments que cregui necessaris».

anticipació / Però per evitar enfrontaments amb els lletrats i avançant-se a una decisió consensuada, en el comunicat s'afegia que s'havia optat per anticipar-se als canvis d'ordre pràctic que implicarà aquesta modificació legislativa en matèria del dret a l'assistència dels advocats. En el decurs de la mateixa reunió del dia 3, es va prendre la decisió, avançant-se a la modificació referida, de comunicar a qualsevol persona sospitosa d'haver pogut cometre un delicte i que presti declaració davant el Cos de Policia, tot i no estar detinguda, la possibilitat de designar advocat i sol·licitar la seva presència perquè assisteixi a la declaració esmentada i que, si no ho fa i alhora no renuncia a aquesta assistència, actuï l'advocat de guàrdia.

Sortosament hi ha hagut acord. Des de l'advocacia és va llençar l'avís de que declararien la nul·litat de totes les diligències que s'haguessin fet sense presència d'un advocat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT