PUBLICITAT

Del cementiri a les xarxes

  • Pocs joves visiten els difunts i opten per utilitzar Internet per expressar el seu dol
  • Fecebook inclou un procediment per crear un «compte commemoratiu»
L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge del cementiri d'Escaldes ahir, durant la festivitat de Tots Sants. A la galeria, un exemple d'una de les imatges compartida a Facebook per Tots Sants. Foto: TONY LARA

«Comencem el mes amb un dia molt especial per a tots aquells que han perdut un ser estimat. Feliç dia pare #DEP» o «Bonic dia per recordar el millor de tots, llàstima que no estigui aquí. Sempre amb mi avi #DEP» són dos exemples d'entre tots els tuits que es podien llegir ahir, dia de Tot Sants, a la xarxa social Twitter; paraules i fotografies mencionant a familiars o amics que ja no hi són van omplir també el Facebook. Noves maneres de comunicar-se, i noves maneres de recordar i compartir l'enyorança.

N'hi ha però que continuen amb la tradició d'acostar-se als cementiris i portar flors als nínxols dels seus difunts. A Andorra van ser ahir uns centenars, segons va informar l'ANA. Al cementiri nou d'Andorra la Vella, el responsable, Lluis Gómez, va explicar que moltes famílies visiten el cementiri durant la setmana per evitar aglomeracions de gent i per deixar els nínxols arreglats per al dia de Tots Sants. Gómez també va explicar que en els últims any s'ha notat que hi ha moltes més persones que són incinerades enlloc d'enterrades. Entre els dos cementiris de la capital calcula que es deuen celebrar al voltant del centenar d'enterraments a l'any. La visita als cementiris durant aquesta diada de Tots Sants és, doncs, cada cop més, una tradició seguida sobretot per la gent gran.

«Viu» a Facebook / Facebook compta amb més d'1.010 milions d'usuaris a tot el món, i podria perdre entre 2,8 milions i tres milions d'usuaris el 2013 per defunció. Davant aquesta situació, la major xarxa social ofereix dues possibilitats. La primera és que els familiars o amics que tinguin accés a les contrasenyes sol·licitin l'eliminació de tot el material, encara que aquest no es desactiva. En segon lloc, la xarxa social ofereix l'opció de crear un compte commemoratiu. Facebook manté la biografia però limita l'accés als amics i familiars, els quals podran publicar comentaris en el mur. Per crear aquest compte, és necessari completar un qüestionari en el qual se sol·licita el nom de la persona que ha mort, el correu electrònic al que està vinculat el perfil, corroborar la relació amb l'individu i justificar amb documentació la defunció d'aquesta persona. El procés per eliminar el compte o bé per crear la commemorativa pot trigar entre 14 ó 15 dies. Però no només Facebook pot eliminar les nostres dades.

«ENTERRAMORTS DIGITALS» / L'auge de les xarxes i els problemes amb la privadesa i la identitat digital han donat lloc a la creació de nous negocis, entre ells els de companyies que s'encarreguen de gestionar l'eliminació de continguts previ pagament. Realitzen rastrejos d'informació del client que vol eliminar contingut a la xarxa i entre les seves especialitats es troba el conegut «dret a l'oblit». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT