PUBLICITAT

Albós diu que la proposició de llei pels entorns és «una presa de pèl»

  • La legislació actual ha tancat la porta a quatre projectes a la parròquia
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Baró i Serra conversen, minuts abans d'iniciar el Consell de Comú, ahir Foto: TONY LARA

El Comú de la Massana va presentar ahir els resultats pressupostaris del tercer trimestre, amb un superàvit de 3,4 milions d'euros que fan bons els pronòstics d'acabar l'any amb un resultat positiu per sobre dels dos milions. Són bones notícies que van comportar que el debat polític en Consell de Comú es desviés cap a d'altres direccions. Aquestes van tenir sobretot com a destí la proposició de llei que han impulsat els set comuns per modificar la Llei del Patrimoni Cultural, concretament la delimitació dels entorns de protecció. Mentre que el cònsol massanenc, David Baró, va defensar a capa i espasa una legislació que permetrà, entre d'altres aspectes, «reactivar el sector de la construcció», l'oposició la considera «una presa de pèl», a paraules del conseller Robert Albós.

Baró va recordar que es troben amb la problemàtica de casos «d'edificis que s'estan caient i on no es pot actuar perquè no s'han fet els entorns». «La situació actual», va afegir, «és una situació de bloqueig on no es pot fer res», motiu pel qual els comuns han decidit prendre la iniciativa davant del Govern. Paral·lelament, Baró va informar que degut a aquest bloqueig s'han denegat quatre projectes constructius a la Massana, ja que es trobaven dins d'entorns sense definir.

Però la minoria ho veu tot des d'un altre punt de vista. Van lamentar que en alguns casos es podrà construir a només 20 metres del bé cultural. El també conseller de Moviment Massanenc, Jordi Serra, va posar l'exemple del poble de Pal, el qual «no s'hauria pogut fer» si s'apliqués la legislació que els comuns volen que aprovi el Consell General.

Finalment Albós, va criticar que s'està «disfressant una manca de protecció dels béns amb un aclariment competencial» vers el Govern. L'oposició va demanar que es digués clarament que el que es vol fer és «reduir els entorns de protecció», una demanda a la que Baró va respondre que el que es vol fer és «fer una protecció diferent» a l'actual.

Un 112% d'impostos recaptats / Tornant a l'anàlisi del pressupost del comú massanenc, destaca la recaptació d'impostos directes els nou primers mesos de l'any. Ascendeixen a 1,9 milions d'euros, un 111,8% més del previst. És a dir, encara no s'ha acabat l'any i ja s'està per sobre gràcies als impostos derivats de la construcció, va informar el conseller de Finances, Miquel Llongueras.

Per la seva part, Baró va destacar que el pressupost de l'any vinent serà en la línia de l'actual, seguint el pla de viabilitat fixat fins al 2021. Pel 2014 es preveuen uns ingressos de 12 milions i una despesa de 10 milions, per poder seguir eixugant el deute. Actualment aquest està en 37,5 milions, 5 menys que l'any passat.

En un altre ordre de coses, ahir es va aprovar la signatura d'un conveni per potenciar turísticament i de manera conjunta els tres parcs naturals del país: el del Comapedrosa, el de Sorteny i el de la Vall del Madriu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT