PUBLICITAT

Rodríguez defuig explicar els canvis en l'atenció a la dona maltractada

  • La ministra desmenteix el seu assessor i diu que no s'ha «suprimit» el servei psicològic
  • Bonet i González insisteixen en la derivació i qüestionen l'especialització dels psicòlegs externs
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ahir Foto: TONY LARA

La decisió d'eliminar el servei de seguiment psicològic a les víctimes de violència de gènere –només mantenint les tres o quatre primeres sessions– i derivar-les a psicòlegs externs (que no cobreix la CASS), va ser la diana de les preguntes i critiques de la sessió de control al Govern d'ahir. L'assessor tècnic del departament de Benestar, Ramon Nicolau, va justificar en una reunió amb consellers dels tres grups parlamentaris, entre els quals es trobava la consellera socialdemòcrata, Mariona González, que la decisió s'havia pres perquè el servei de l'equip d'atenció a la dona estava «saturat» i no podia atendre totes les víctimes. A més, va dir que hi havia usuàries que tenien alt poder adquisitiu i que es podrien pagar els serveis d'un psicòleg, va explicar González.

La ministra Rodríguez, però, per sorpresa tant de González com de les conselleres Rosa Gili i Silvia Bonet que van fer preguntes al respecte, va desmentir les declaracions del seu assessor i va assegurar que «no hi ha cap saturació al servei». I doncs, si es tracta d'un servei integral, «¿per què es deriva a professionals externs i no es fa el seguiment psicològic des del servei?», doncs segons Rodríguez, «abans ja es derivava quan portaven un any de seguiment», afirmació que va ser posada en dubte tant per Bonet com per González: «Abans s'acollia i s'acompanyava la dona maltractada durant tot el procés i no es derivava a professionals privats». González va insistir en què «els casos de seguiment és evident que han crescut des del 2006 que es va crear el servei, no li faria cap mal reconèixer que el servei està saturat». La ministra, que va informar que el 2012 van ser 207 casos els tractats i que actualment en el que va d'any són 144, però, va reiterar l'afirmació que ja s'efectuava la derivació, tot i que no va donar xifres concretes de quantes dones s'havien derivat.

Els dubte però anaven més enllà. «¿Per què no s'ha optat per ampliar el servei de psicologia de l'equip d'atenció integral a la dona» i ara doncs, les dones, «¿hauran de pagar les seves visites al psicòleg?», va preguntar González, que va afegir que «si és així, deixa de ser un dret universal». Rodríguez va respondre que Benestar contempla ajudes «i en cas de necessitat no hauran de pagar, va en funció de la seva situació econòmica», però, «¿s'ha tingut en compte que a vegades l'economia de la dona maltractada la controla el seu agressor?», va insistir Bonet, que va titllar la decisió de la ministra «d'economicista» i va acusar-la de no haver parlat o tractat casos de violència de gènere, perquè si ho hagués fet «no prendria aquestes decisions». Rodríguez, indignada, va respondre: «No li permeto parlar de que no he tractat amb persones víctimes de la violència de gènere, podria haver-ho patit jo mateixa», i va seguir insistint en que «la psicòloga de l'equip a ple temps no s'ha suprimit».

I, finalment, «¿quants de tots els psicòlegs privats del país estan especialitzats en violència de gènere?», va preguntar Bonet. Rodríguez va respondre que «mínim quatre o cinc dels 65 psicòlegs» que treballen actualment al país.

«En benefici d'aquesta població vulnerable, i per seguir lluitant contra aquesta xacra social, demanem que ho considerin i que deixin el servei com fins ara», va concloure Bonet.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT