PUBLICITAT

Aleix: «Andorra és un país capitalista amb una administració comunista»

  • La patronal denuncia que el sector públic no atén l'empresariat ni amb sensibilitat ni amb transparència
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president de la PIME, Marc Aleix en una roda de premsa als locals de la patronal. Foto: TONY LARA

El president de la Petita i Mitjana Empresa (PIME)va explicar ahir que «els socis van acordar que cal ser més incisius del què som, i que hem de suma més gremis cosa que es farà en breut», després de la junta que van mantenir dijous passat. Aleix va resumir les inquietuds que els socis van plantejar a la reunió dient que «hem constatat que tenim molts problemes i no hi veiem solucions». Entre les queixes més reiterades, el president de la PIME va destacar que «les modificacions introduïdes a la CASS no tenen en compte la realitat social i econòmica del país». I va afegir que «aquesta té coses molt particulars, i els petits empresaris tenim la sensació de no estar a l'alçada de les exigències de la llei que sembla feta únicament per a les grans empreses». I va reiterar que «tot es complica més quan l'empresari és atès de manera lamentable». Aleix va continuar que «en la reunió d'ahir es va dir que se'ls atén de manera desagradable com si fossin justets i sense cap mena d'educació. I en lloc d'explicar les coses de manera planera sembla ser que van a buscar la manera més complicada».

Diàleg de sords / Aleix va posar com exemples el fet que un petit empresari no pugui signar actes per als seus treballadors si té la baixa laboral per malaltia o accident, perquè automàticament la CASS li dóna l'alta. «Se li diu que delegui, quan potser no té a ningú per delegar perquè l'empresa és ell i com a molt un parell de treballadors» va explicar. I va afegir que «l'empresari sempre és culpable; si ha oblidat fer un tràmit o no ha pogut pagar a temps, només que et passis d'un dia ja arriba la sanció i després com que has de recórrer a ells, la causa està perduda». I va lamentar que «molta gent no entén el què està passant, perquè el diàleg no hi és, hi ha un diàleg de sords». Denunciant que «les explicacions que donen no serveixen a ningú, estaria bé que algú els expliqués de bones maneres coses com el llindar de cotització». Aleix va argumentar que «una oficina o un mostrador a la CASS per atendre aquestes demandes i ajudar la gent no estaria de menys. Perquè ara s'està fent tot el contrari i a més, la CASS no és brillant en el tracte amb el client. Els treballadors podrien fer una formació d'atenció al client, perquè és un maldecap anar-hi a parlar».

inversió estrangera / El president de la PIME va constatar que «d'inversió estrangera que diversifiqui l'activitat econòmica en veiem poca i la quina ha vingut perjudica l'activitat dels gremis que produeixen aquí». I va posar com exemple el dels forners que «ja no poden baixar més el preu del pa pels salaris i les càrregues que paguen, i com que l'Administració t'exigeix que siguis més blanc que blanc, estàs perdut». Aleix va prosseguir que «és lamentable que el Govern s'hagi deixat entabanar per alguns amb això de l'obertura econòmica, cosa que caldrà pagar i ho pagarà una vegada més el contribuent». I va advertir que «la gent s'enfada per aquestes coses. No hi va haver intervenció de l'Estat quan calia» –va explicar referint-se a la regulació mercantil avui coberta per la Llei de competència i de protecció al consumidor– «i ara en pagarem els plats trencats». Per tot això, va exposar que «el problema és comú a tots els empresaris. Tenim la impressió que l'Administració no està al costat de l'empresariat sinó en contra. És un ball de bastons». I no va amagar el seu enuig en quant al fet que «l'administració se sustenta gràcies a l'empresariat. I tal com està estructurada, parlo de totes, no és sostenible. I això ho sap tot Andorra i si pensen que la població els ajudarà a mantenir privilegis s'equivoquen». O sigui que en aquest punt la PIME adhereix a la CEA.

Aleix va reiterar que «cal redimensionar l'administració perquè de moment, Andorra és un país capitalista que té una administració comunista». I va recordar que «una tercera part dels ingressos de l'Estat provenen del tabac i si la UE ens torna a posar contingents a la importació aquests ingressos seran molt inferiors al què són ara. Cosa que pot suposar de seguida un increment dels impostos d'entre el 20% i el 30%», per concloure que «anem cap a un marasme i l'empresari no pot esperar a demà».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT