PUBLICITAT

Un informe de DA avisa de punts conflictius a l'ordenament tributari

  • Els text ha estat elaborat per un expert extern i alerta d'alguns articles que poden ser irregulars
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre portaveu en una roda de premsa setmanal després del Consell de Ministres Foto: ÀLEX LARA

No va ser una frase aïllada sense cap rerefons. El portaveu i ministre de Finances va dir, dimecres passat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres: «És millorable i esmenable», referint-se al projecte de llei de bases de l'ordenament tributari. Això sí, el ministre de DA va descartar en tot moment retirar-lo i fer-hi un de nou, tal i com havia demanat el president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu.

El text no és només objecte de protagonisme entre els comuns, que demanen una agència tributària única d'àmbit comunal, sinó que un informe encarregat pel Grup Parlamentari Demòcrata apunta a indicis d'il·legalitats en el projecte, que coincidirien amb els que va denunciar el membre de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Aquest informe assenyala alguns punts per indicis de possible inconstitucionalitat, com per exemple l'article 32 que obliga a la justícia a informar l'Administració tributària de les dades amb transcendència tributària, o bé el que permet l'accés al domicili de l'obligat tributaria, una situació que segons la legislació només es pot fer amb consentiment del titular o amb ordre judicial.

particulars / Hi altres apartats que plantegen dubtes, com l'obligació del privat, entitats o professionals d'informar. L'informe que està en mans de DA avisa d'aquestes incongruències, i ara queda per resoldre quina serà la postura que adoptaran els consellers de la majoria.

Dimecres Cinca ve defensar el text, i va defensar la constitucionalitat del control que ha d'exercir l'agència tributària que «obeeix a les necessitats del país i que garanteix el compliment del deure del contribuent, perquè no hi res pitjor quan es posa en marxa un marc tributari, que obrir la porta a què hi hagi gent que se'n pugui escapolir». I va afegir que en comparació a la Llei del 1996, l'actual projecte de llei de bases tributària també defensa els drets dels obligats tributaris, cosa inexistent aleshores perquè no hi havia impostos directes». Cinca va descartar «cap element que justifiqui que l'haguem d'esmenar de dalt a baix».

Quant a la demanda dels comuns, el ministre va defensar una administració tributària única d'àmbit estatal i va assegurar que «la decisió d'adoptar aquest model o un altre «no vindrà en cap cas per un tema de capacitats ja que l'Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres, que és l'apel·lació que tindrà, serà capaç de gestionar totes els impostos, els dels comuns i els nacionals». Cinca va reiterar que el model que «defenso és el d'una administració tributària independent sota el control de totes les institucions que li cedeixin prerrogatives, els comuns i el Govern» i va afegir que «se'ns ofereixen tres models, el primer és el que ja tenim, una agència estatal i set de parroquials, el segon és el de crear-ne dues una d'estatal i una altra de comunal i el tercer és el que defenso perquè som un país molt petit i necessitem un model eficient que no multipliqui serveis de mateixa naturalesa».

Cinca va explicar que els comuns van sotmetre un document al Govern en el qual demanen la creació d'una agència tributària única d'àmbit comunal i va advertir que «en tot cas aquest debat s'ha de fer fora del debat del projecte de llei de bases de l'ordenament tributari». I el va remetre a la negociació de les competències que «iniciarem en breu»



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT