PUBLICITAT

¿Matrimoni homosexual o unió estable de parelles gais?

  • Pujadas diu que si el grup de DA té llibertat de vot «es tirarà endavant l'aprovació del matrimoni»
  • Els Verds reclamen que «si es busca igualtat social no pot tenir un nom diferent»
L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El primer matrimoni homosexual a França, el passat mes de maig. Foto: DANNY CAMINAL

Matrimoni: «unió legítima entre dues persones que es comprometen a portar una vida en comú, establerta mitjançant certs ritus o formalitats legals». Aquesta és la definició oficial de la paraula matrimoni, tal i com està redactada al Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, i no diferencia entre si les persones que s'uneixen són de diferent o del mateix sexe. Tot i així, el Grup Parlamentari Demòcrata està treballant, entre d'altres opcions, en la possibilitat de fer petites reformes a la llei qualificada de les unions estables de parella de manera que permeti formalitzar la unió entre persones del mateix sexe amb els mateixos drets que si es tractés d'un matrimoni civil o eclesiàstic, però sense haver d'anomenar-lo matrimoni. Tal i com va informar aquest rotatiu, aquesta és una opció ben vista per alguns consellers de la majoria, que pensen que seria la via més fàcil legislativament, no s'hauria d'elaborar una nova legislació i, encara que no hagin entrat a valorar-ho, es dóna per entés que seria la fórmula més assimilable per la Mitra.

L'opció no està tancada del tot i segons va informar l'advocat Manuel Pujadas,un dels impulsors de la recollida de signatures a favor de legalitzar el matrimoni homosexual, el grup parlamentari de DA els ha assegurat que n'han parlat però que encara no s'ha efectuat el debat i que hi ha tres possibilitats que estarien sobre la taula: les reformes a la llei d'unió estables de parella , no tocar res i aprovar el matrimoni gai. És més, segons Pujadas, que ha parlat «a títol personal» amb alguns consellers demòcrates, «si es donés la llibertat de vot en el grup tiraria endavant l'aprovació del matrimoni homosexual».

En el cas que la opció fos la primera, pujadas ja va dir que «estaríem en radical desacord». L'advocat va subratllar que «no renunciarem al nom del matrimoni». Els quatre advocats que han recollit les signatures de moment «estem fent pluja fina, sense ILP ni cap acció, amb l'objectiu que siguin els consellers qui tinguin el debat i facin la seva feina», segons va explicar Pujadas. La data límit és el març, quan el grup del PS va dir que en cas que no hi hagi consens, presentarien el projecte de llei per legalitzar el matrimoni homosexual; el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, ja va dir que la seva fórmula és la dels advocats, i, si aquesta no és la que planteja DA, seran ells qui la tiraran endavant. Els advocats tenen pendent reunir-se en breu amb el Síndic –en 10 o 15 dies– i «just després d'aquesta reunió clourem la primera fase de la iniciativa» amb la recollida de signatures. Pel que fa al proper pas, «ja veurem si ens hem de reunir amb els diferents grups per separat».

«RETORNAREM EL NOM DE CADA COSA» / Pujadas va citar Salvador Espriu, «retornarem el nom de cada cosa», per explicar que la paraula matrimoni «és irrenunciable». Juli Fernández, portaveu dels Verds,va dir que «les paraules no són patrimoni de l'Església» i va afegir que «si el què es busca és igualtat social, no pot tenir un nom diferent». L'altra portaveu dels Verds, Isabel Lozano, va criticar que «no voler-li dir pel seu nom és amagar el cap sota l'ala», a més, «no és una opció vàlida, ¿per què han de ser diferents els matrimonis gais? Tothom es mereix el mateix respecte». El conseller de la minoria del comú encamapà, Joan Sans, va dir que «no dir-li matrimoni és crear categories» i va afegir que «no es poden canviar els termes per que algú es pugui ofendre». Sans va afegir que per tal que no es cometin injustícies, és important que hi hagi comissions dins els partits que treballin en la defensa dels drets del col·lectiu homosexual. El PS la té i «seria bo que tots els partits en tinguessin una».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT