PUBLICITAT

Alcobé assegura que Andorra «deixa enrere 7 anys de crisi»

  • El cap de Govern demana als empresaris que creguin en l'obertura i «canviïn el xip»
L.F.M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, en la inauguració del 12è fòrum de l'Empresa Familiar Andorrana, ahir. Foto: ANA/ J.P.C

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va afirmar ahir durant la seva intervenció en el 12è fòrum d'Empresa Familiar Andorrana (EFA) que «les dades confirmen que ens trobem en una fase de creixement de les activitats econòmiques del país», i que per tant, «Andorra deixa enrere set anys de crisi». El ministre va assegurar que diversos factors indiquen que s'ha «emprès el camí de la recuperació econòmica», i per això confia que «el 2013 sigui l'últim any de crisi al Principat».

Alcobé va citar com a «indicador evident» d'aquesta fase de creixement el fet que «el nombre d'importacions al Principat ha crescut per primera vegada en vuit anys» – xifra que no té en compte les importacions de carburants, «ja que aquestes podrien alterar els resultats». Alcobé també va assegurar que «l'atur ha decaigut respecte l'any anterior», i que la venda de vehicles, que «permet mesurar la confiança interna del país», també ha començat a remuntar, segons va informar l'ANA

El cap de Govern, però, va voler deixar clar ahir que «a mi no m'heu sentit mai fer cap declaració en aquest sentit» i va afegir que «s'ha de ser molt prudent». Tot i així també va dir que «entenc que el ministre d'Economia faci aquestes declaracions» ja que «és cert que hi ha símptomes i espero que l'any que ve les coses vagin molt millor». Martí va explicar que ara el que cal és «fomentar que la nova economia que naixerà sigui molt més estable en el temps», i va reiterar-se en les tres línies que guien les polítiques governamentals: «obertura econòmica, simplificació de l'Administració i ser molt més competitius».

«NO HI HA CANVI DE RUMB»/ El cap de Govern va ser l'encarregat de tancar el 12è Fòrum de l'EFA, i el seu discurs va centrar-se en la necessitat de diversificació de l'economia andorrana, ara bé «més enllà de dir-ho, la gent s'ho ha de creure. No em cansaré de dir que és una obertura econòmica, és també una obertura mental». Per això Martí va demanar a l'Empresa Familiar Andorrana que «s'ho cregui com s'ho creu el Govern». Tot i admetre que «les coses són complicades» i que «alguns ens havíem pensat que en algun moment les coses anirien millor», Martí va assegurar que «no hem de canviar el rumb, i aquest Govern no ho farà» ja que «l'interès d'Andorra és ser cada vegada menys dependents dels sectors tradicionals», i per això cal «més enllà de les lleis i de desplegaments fiscals i d'agilitzar l'administració pública, un canvi de ‘xip' en positiu». Finalment, el cap de Govern va admetre que «amb quatre dècades o cinc de creixement amb un model, no és canvia la mentalitat d'un dia per l'altre» i per això « hem de continuar insistint».

Segons Alcobé, la recuperació que ara comença «no ens portarà a estar com als darrers deu anys», i «molts sectors, com el de la construcció, hauran de reconvertir-se i crear nova activitat per continuar endavant». El titular d'Economia i Territori també va remarcar a l'ANA que «Andorra és un país d'oportunitats» i que «les reformes econòmiques que s'estan duent a terme han afavorit la creació de negocis», ja que si bé «l'any 2012 se'n van destruir 99, aquest 2013 s'han creat 148 negocis nous».

No tothom es mostra d'acord amb el model pel qual aposta Govern ni amb la «recuperació»; un dels opositors és Marc Aleix, president de la PIME, que la setmana passada va dir que la Llei d'inversió estrangera està perjudicant el teixit empresarial andorrà. Martí va dir ahir que es reunirà properament amb ell «per poder-ne parlar distesament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT