PUBLICITAT

Cal viure a l'estranger perquè la CASS reemborsi l'avortament

  • Si la beneficiaria d'un assegurat viu oficialment a França o a Espanya i avorta té cobertura
  • En aquest cas, l'entitat pública aplica els drets i prestacions del país de residència de la pacient
MARI CARME GRAU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un facultatiu practica un avortament en una clínica de Barcelona Foto: GUILLERMO MOLINER

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), només reemborsa una Interrupció Voluntària de l'Embaràs (IVE) en un supòsit: quan la beneficiària d'un assegurat a Andorra viu oficialment a França o a Espanya, publica la revista En Femení. En aquest cas, mana la llei del país de residència, i en el cas de França i Espanya, on l'avortament està legalitzat, la CASS paga l'acte mèdic de l'avortament. Per tant, si la dona decideix avortar, el centre hospitalari del país de residència facturarà a Andorra l'import de l'avortament. Segons van explicar des de la CASS la directora, Joaquima Sol, i el cap de l'àrea mèdica, Carles Pedragosa: «En aquest cas s'han d'aplicar els drets i prestacions sanitàries del país de residència». Pel que fa al reemborsament dels avortaments que les dones d'Andorra efectuen a clíniques de França, d'Espanya o altres països, la Seguretat Social andorrana és taxativa: «A coneixement de la CASS, no paguem la interrupció voluntària de l'embaràs». Sol i Pedragosa van afegir que: «Quan els assegurats ens pregunten si paguem aquest tipus d'actes mèdics, la resposta és negativa en tots els casos». I de la mateixa manera, la CASS no cobreix la fecundació in vitro. Amb tot, quan li arriben les factures dels centres mèdics públics dels Estats espanyol o francès relatius a intervencions ginecològiques, reconeixen que no demanen sistemàticament un informe de quiròfan, sinó que fan controls aleatoris. «Quan és necessari, sol·licitem complement d'informació per codificar els actes, però fins ara no hem detectat cap cas que puguem qualificar com un avortament». La cirurgia de l'aparell genital femení és reemborsada per la CASS al 100% sempre que el centre tingui conveni amb la Seguretat Social andorrana i només en el 33% –de la tarifa de la CASS– quan es tracta de centres privats. Sol i Pedragosa van coincidir en indicar que «només en el cas de mort del fetus dintre del ventre de la mare, la CASS paga la interrupció terapèutica de l'embaràs», i van matisar que habitualment aquestes intervencions es fan fora d'Andorra. «Si ens informen que s'ha practicat una interrupció terapèutica de l'embaràs i que el fetus era mort, nosaltres no ho posem en dubte» expliquen la directora i el doctor.

Recollida de firmes / Entre els mesos d'abril a juny, la plataforma Sí als nostres drets va recollir 4.619 signatures d'adhesió al manifest per reivindicar el dret d'avortar en tres supòsits terapèutics. Els portaveus de la iniciativa, Anna Dolsa, Bernat Escoda i Mònica Codina, que van entregar les signatures al síndic general perquè fossin lliurades als tres grups parlamentaris del Consell General, aposten per reclamar als partits polítics que es presentin a les properes eleccions generals que incloguin en els programes la seva posició respecte a l'avortament en aquests tres supòsits.

En opinió de la plataforma, «en ple segle XXI no és normal que es continuïn vulnerant els drets de les dones». I consideren que els conceptes avortament i coprincipat poden coexistir, «falta voluntat per part dels polítics i del copríncep, estem en una societat moderna, amb una Constitució que reconeix la sobirania popular; no hi ha res inamovible i el poble demana canvis».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT