PUBLICITAT

Una inversió de 410.000 euros permet renovar la imatge de la Gavernera

  • S'ha ampliat l'espai, s'ha canviat el mobiliari i s'ha millorat la intimitat de les habitacions
  • La ministra exposa que el CAI no ha de ser la responsable de tractar «problemàtiques agudes»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Escande i Martí conversen a una de les habitacions de la Gavernera, ahir Foto: TONY LARA

El centre d'acolliment d'infants (CAI) de la Gavernera estrena instal·lacions. Una inversió de 410.000 euros ha permès millorar la infraestructura, ampliar l'espai i renovar el mobiliari. Des de fa una setmana els vuit infants que actualment acull el centre ja estan instal·lats a les seves habitacions, després de passar cinc mesos a un edifici al costat, llogat pel Ministeri de Salut mentre duraven les obres.

Tal i com va explicar la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, bona part d'aquesta nova cara que des d'aquest mes mostra el centre de la Gavernera és gràcies al coprincipat francès. El president de la República Francesa, François Hollande, va anunciar durant una reunió mantinguda la primavera passada amb el cap de Govern, Toni Martí, la donació de 250.000 euros per condicionar aquestes instal·lacions, que fins ara presentaven un estat poc adequat per a la vida diària d'infants i adolescents en situació de risc. La resta de diners els ha posat el Govern, que també ha invertit 25.000 euros en la renovació del mobiliari.

Ara el centre té una altra cara, tal i com van poder comprovar ahir de primera mà tant la ministra com el cap de Govern, que van estar acompanyats pel representant del copríncep francès, Pascal Escande. Les habitacions són més àmplies i algunes d'elles disposen de lavabo, s'han fet unitats d'estudi individuals, s'ha habilitat una sala de reunions pensant en el tracte amb els pares, i s'ha ampliat el pati, a més de cobrir-lo perquè no es vegi afectat per les condicions meteorològiques. L'objectiu buscat en totes aquestes intervencions és «donar més funcionalitat als espais comuns, garantir les condicions de vida i protegir la intimitat dels menors», tal i com va manifestar Rodríguez. Paral·lelament, també s'han millorat els aïllaments perquè el CAI sigui més eficient energèticament.

UN CENTRE NOMÉS AMB ADOLESCENTS / Part de les habitacions ahir visitades ja tenen inquilí. Actualment hi ha vuit joves al centre, tots ells adolescents entre els 13 i els 17 anys. És a dir, «no hi ha nens petits». Rodríguez va reconèixer que els darrers anys el perfil dels interns ha canviat molt, fet que també ha motivat el canvi en la manera de funcionar del CAI. Ara es treballa més amb les famílies i també es fa una tasca important d'acompanyament a l'estudi i de reinserció laboral, va assegurar la ministra.

Pel que fa a aquest canvi de perfils, la ministra va voler deixar clar que la Gavernera «ha de tornar a ser un centre d'acolliment d'infants» i delegar «problemàtiques agudes que posaven les famílies i la institució en risc». El CAI «no pot anar més enllà» del que és, va alertar la titular de Salut.

Amb tot, Rodríguez va reiterar que una de les prioritats d'aquesta legislatura són els infants i adolescents en situació de risc. I en aquest sentit va recordar que s'està treballant en l'estudi Infància i adolescència en perill a Andorra. Realitats, problemàtiques i noves perspectives, el qual compta amb el suport de la Fundació Privada Julià Reig. L'estudi, que identifica 748 infants o adolescents de 10 a 21 anys, veurà la llum l'any vinent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT