PUBLICITAT

Finançament per a la recerca

  • Les conclusions de la jornada passen per apropar-se a Europa per fomentar l'intercanvi
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Una de les ponències de la primera jornada de joves investigadors a la Universitat d'Andorra Foto: ANA / M.C.

Els investigadors que van participar dimarts passat en la primera trobada del sector van concloure que tenen dificultats per obtenir el finançament que requereixen els projectes i que sovint treballen de forma aïllada. Així, els grups de recerca van proposar solucions com ara buscar formules per rebre ajudes de la Comunitat Europea, establir xarxes d'investigadors o fer de la Universitat d'Andorra un nucli d'intercanvi.

La primera trobada de joves investigadors va recollir les propostes dels participants en diversos àmbits temàtics però també en relació al món de la recerca. Les principals conclusions comuns van ser la promoció de xarxes d'investigació o de comunicació per intercanviar idees i coneixements. Els coordinadors van insistir en la creació d'una xarxa a Andorra que posi en contacte els investigadors en l'àmbit docent i pràctic amb la possibilitat que la Universitat d'Andorra serveixi com a vincle o espai d'intercanvi entre ells. A més, també van demanar una major col·laboració amb els països veïns.

Trobar finançament

El finançament també preocupa molt els investigadors que van reconèixer que Andorra fa esforços. No obstant això, també van demanarmés suport per als centres de recerca i els projectes, i van considerar que una manera de fer-ho és acostant-se a Europa per rebre ajudes en aquest àmbit.

Els grups de recerca van identificar problemes de difusió i de visualització de la tasca d'investigació al país, que molta gent no sap que existeix i per això passa molt desapercebuda. I van animar a donar a conèixer les institucions que fan recerca perquè disposin de més recursos per crear un grup que permeti unir totes les idees exposades per fer-ne el seguiment i buscar el suport públic i privat per dur-les a terme. També aprofitant l'obertura econòmica van opinar que cal transmetre la idea que «Andorra és un bon país per venir a fer recerca».

La ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, va considerar que aquesta i altres jornades deixen veure «que hi ha un corpus de talent i que la gent està interessada en fer investigació». I va afegir que «aquest fet suposa una de les pautes de creixement de futur i una inversió en coneixement». Altres temes concrets que van exposar els investigadors van ser la necessitat de potenciar la recerca en tractaments o serveis sanitaris, en educació i en energia. La recerca en quant a l'entorn va merèixer una atenció especial i els investigadors van proposar desenvolupar un laboratori de riscos naturals d'Andorra, segons va recollir l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT