PUBLICITAT

Vicens retorna a la Justícia els diners que va ocultar a Andorra

  • El Jutjat de Palma envia una Comissió rogatòria al Principat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Bartomeu Vicens, en una de les seves compareixences judicials davant l'Audiència Provincial de Palma Foto: EFE

L'ex conseller de Territori d'UM, Bartomeu Vicens, en tenir coneixement que les autoritats espanyoles i andorranes havien bloquejat els seus fons ingressats en metàl·lic en una entitat bancaria del país – i que ascendien a 558.000 euros– va presentar fa unes setmanes un escrit al Jutjat d'Instrucció número 8 de Palma, el qual ha estat l'encarregat d'investigar el presumpte suborn pagat pel solar de Ca Domenge. Un pagament de 4 milions d'euros que, tal com va confessar el propi Vicens, es va repartir al costat de la cúpula d'UM a canvi d'adjudicar el 2006 per la meitat del seu valor el millor terreny públic de la institució. Segons va informar ahir el diari El Mundo, en el seu escrit, enviat des de la presó de Palma a través de la seva representació jurídica, Vicens desvincula aquests diners del suborn de Ca Domenge (del que va retornar 180.000 euros després de la seva confessió malgrat que va admetre haver cobrat més de 500.000 euros). Ho fa declarant que «tals quantitats són anteriors al concurs de Can Domenge i per tant no procedeixen d'aquest delicte» però sense especificar d'on procedeixen aquestes sumes, alguna cosa que indica que pot acreditar.

No obstant això, com a prova la documentació lliurada per la Policia d'Andorra a la Justícia balear, el major ingrés que figura en el compte de Vicens al Principat, de 390.000 euros, es va produir el 2 de febrer de 2006. És a dir, en plena preparació de la venda de Can Domenge. El concurs pel solar es va publicar el 3 de gener de 2006 i, malgrat que d'adjudicació es va aprovar al maig d'aquest any, segons la primera sentència condemnatòria del cas dictada aquest any, es va ser preparant al llarg de tot 2005.

COMISSIÓ ROGATÒRIA/ Segons va informar el mateix rotatiu, en el compte de Vicens figuren quatre ingressos realitzats sempre en efectiu. El primer de 105.000 euros al març de 2002, abans que Vicens fos conseller. El segon és l'anteriorment citat. El tercer, de 24.000 euros, es va efectuar el 2 de març de 2007. I l'últim, per valor de 31.500 euros, està datat al març de 2008, quan Vicens ja era portaveu parlamentari d'UM.

En el seu escrit, l'ex polític «sol·licita que es permeti la transferència d'aquests fons al compte de consignacions» de la Justícia. En concret, «a l'Audiència Provincial per afrontar les responsabilitats pecuniàries» dels processos per corrupció que li han portat a la banqueta. Tal com especifica, Vicens emprarà aquests diners per pagar part de la multa i els comisos ordenats per l'Audiència arran del cas Metalumba, l'última de les causes per les quals ha estat jutjat i en la qual ha admès al costat d'altres acusats d'UM haver cobrat comissions a canvi de gestions urbanístiques.

La Fiscalia Anticorrupció va aprovar la petició de Vicens de retornar els diners i en conseqüència va sol·licitar al Jutjat d'Instrucció número 8 de Palma que al seu torn dirigís un informe a les autoritats andorranes sol·licitant la repatriació dels diners mitjançant una Comissió rogatòria Internacional «urgent». El Jutjat així ho va fer.

Vicens porta més de mig any col·laborant amb la Fiscalia subministrant dades als investigadors sobre els manejos del seu antic partit, bona part dels líders de la qual es troben ja a la presó o imputats. Ho fa a canvi de veure rebaixada la seva estada a la presó, on va ingressar al juliol de 2010 per complir una primera condemna de tres anys per malversar 12.000 euros en favor del seu comptable particular. Fins al moment, l'ex conseller ja ha gaudit d'onze permisos penitenciaris, algun d'ells de sis dies de durada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT