PUBLICITAT

Els sindicats creuen que s'hauria d'incentivar les prejubilacions

  • El Govern entrega el text de la modificació a la comissió consultiva
ÈLIA ORTS / CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca presideix la reunió amb la comissió consultiva, ahir, amb els representants dels treballadors Foto: ANA / A. R.

Els sindicats consideren que en comptes de retallar els complements de jubilació, el que hauria de fer el Govern és «incentivar les prejubilacions». Segons va defensar el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, això tindria dos efectes positius: un com a política activa de foment de l'ocupació –sempre que s'aixequi la prohibició de cobrir les vacants a l'Administració Pública– i un altre d'estalvi en la partida de despesa de personal, doncs un nou funcionari cobra menys que un amb més experiència a la casa.

El Govern va entregar ahir als membres de la comissió consultiva el text del projecte de llei de modificació dels complements de jubilació dels funcionaris. El text no va presentar gaires sorpreses als representants dels treballadors, més enllà de la qualificació: es tracta d'una llei qualificada, i per tant cal una àmplia majoria al Consell General per aprovar-la i en un futur modificar-la. Aquest punt va ser criticat per Torra, que entén que és una manera de «blindar-los» ara que hi ha una majoria absoluta de Demòcrates per Andorra. A més, va criticar que el Govern va demanar un informe a un catedràtic que va valorar com innecessari fer una llei qualificada per a aquesta qüestió. En aquest punt, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va justificar la qualificació pel fet que el text ha de modificar altres lleis qualificades, com és la del Cos de Policia, i per fer això es requereix una llei de rang similar o superior.

Pel que fa al contingut de la modificació, s'estableix el complement de jubilació fins al 60% del darrer salari, que es proveirà del fons al que contribuiran els propis treballadors amb un 3% del seu sou i el Govern amb un altre 3%. En aquest punt, Torra va reiterar les crítiques en el sentit que si el rendiment del fons és inferior al 3,5% o si la Caixa Andorrana de Seguretat Social paga un preu inferior pel punt, no s'arribarà al 60% del salari. Si per contra la rendibilitat és major, aquests diners es destinaran al fons que hauria d'haver previst el Govern anteriorment. A més dels funcionaris, se sumarien a aquest pla de jubilació els treballadors de la Universitat i de les escoles congregacionals. Torra va criticar que l'argumentació utilitzada per Cinca fos que «els paga el Govern», i el sindicalista lamenta que no es tingui aquesta consideració cap als treballadors eventuals de l'Administració que representen una part important d'aquesta i que «també els paga el Govern».

L'altre punt més o menys conflictiu, encara que pels sindicats «no és un escull» és el de les prejubilacions. Aquí, els complements es quedaran a un màxim del 50% del salari. En relació a aquest aspecte, Torra va manifestar que fins ara només es prejubilava un 15% dels funcionaris, i ara encara «s'hi acolliran menys». Així, el sindicalista va defensar que s'haurien d'incentivar les prejubilacions, perquè és un dret «que no costa diners a l'Administració, no hi ha estalvi en aquest tema, i a més pot generar llocs de treball». Torra ja havia explicat que un funcionari amb cert temps de carrera cobra més que un de nou, i per tant, si l'experimentat es prejubila representa un estalvi.

Tot plegat va portar el portaveu de la Plataforma a criticar que amb aquesta llei, i les retallades anteriors, «se'ns equipara amb els treballadors del sector privat», i va assegurar que «no és un privilegi» cotitzar un 3% al fons de jubilació, ja que també ho pot fer qualsevol treballador en una empresa privada. Així mateix, va afirmar que la preocupació més gran és que es garanteixi aquest fons del que ja han meritat els funcionaris, que es calcula al voltant dels 280 milions d'euros.

Malgrat que el Govern va deixar clar que no canviaria el seu posicionament en relació a aquesta llei, el sindicalista veu encara possibilitats que es pugui canviar amb les aportacions de la comissió consultiva.

ELS LIBERALS TEMEN PER LA SEGURETAT / Des de Liberals d'Andorra es va posar damunt la taula la temença que aquesta modificació pugui tenir repercussions en els nivells de seguretat ciutadana, doncs després de reunir-se amb els sindicats del Cos de Policia, el SIPA i el CFPA, van constatar que hi ha desconfiança envers el Govern. En aquest sentit, el secretari general de la formació, Ferran Costa, va manifestar que «no caldria escatimar cap esforç» per assegurar «un dels valors» del país, que és «l'alt grau de seguretat ciutadana». Tant Costa com el president de LdA, Jordi Gallardo, van assenyalar com a principal problema de la negociació el fet que durant la campanya electoral el partit que ara governa va fer promeses i afirmacions prop dels funcionaris que «no s'han respectat». Així, Gallardo va afegir que «es va vendre una altra manera de fer política» i «la principal queixa» dels sindicats «és la imposició».

D'altra banda, Gallardo va assegurar que es tractava de «drets generats des de fa temps, i no es poden obviar». Igualment, va valorar que «el dèficit de gestió» dels diferents governs «no ha de penalitzar la Funció Pública». De la mateixa manera, va valorar que el debat dels complements de jubilació s'hauria d'haver fet en el marc d'una reforma de la Funció Pública més àmplia. Gallardo va aprofitar per criticar que aquesta reforma s'ha fet «de cara a la galeria».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT