PUBLICITAT

Espot es reunirà amb els sindicats de la presó només en «casos excepcionals»

  • Els representants denuncien que el Govern vulnera els drets sindicals i del cos penitenciari
  • Alguns dels afiliats, «propers a la direcció», signen un text per evitar que es parli amb la premsa
LAIA F.MAROT
LA MASSANA

Periodic
El secretari general del SPA, Jordi Fius, i la vicepresidenta del SAAP, Sílvia Codina, ahir a la tarda Foto: ÀLEX LARA

Els dos sindicats de la Policia i el de duaners poden reunir-se amb el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, quan ho sol·liciten; però els dels penitenciaris, no. Segons una directiva del seu predecessor, Marc Vila, els sindicats de la presó han de passar sempre pel filtre de la direcció del centre, «vetant» així l'accés al ministre. El representants del Sindicat Andorrà d'Angents Penitenciaris (SAAP) i del Sindicat Penitenciari d'Andorra (SPA) van denunciar ahir aquesta «vulneració a la llei sindical i a la llei del cos penitenciari», tal i com va explicar Jordi Fius, secretari general del SPA, els quals fa més de dos mesos (des de que es va aprovar la nova junta del sindicat el novembre passat) que demanaven poder-se reunir amb el ministre. De fet, el desembre passat els tres sindicats dels agents penitenciaris (els dos esmentats més el Sindicat d'Institucions Penitenciaries) van enviar una carta al ministre Espot per fer-li palesa la vulneració del dret. El ministre, però, va ratificar la directiva del seu predecessor, tot i que hi va afegir un però: els sindicats podran exposar un tema directament al ministre (sense el permís de la direcció ) només «en casos excepcionals», sense explicar en la resposta escrita de quins casos es tracta.

Finlament, doncs, «i després d'haver fet rebombori a la premsa», segons va precisar Sílvia Codina, vicepresidenta del SAAP, el ministre Espot els va trucar ahir mateix al migdia per concertar una reunió amb els representants sindicals dijous a les 11 hores, precisamnet sota el paraigües de que «es tracta d'un cas excepcional». Però no ha estat l'únic. La direcció del centre també els ha convocat el mateix dijous a les 15 hores. Segons Codina la repercussió mediàtica hauria fet reaccionar el ministre. Preguntats per si cada vegada que es vulguin reunir amb el ministre hi haurà d'haver un escàndol mediàtic perquè es tracti «d'un cas excpecional», Codina va respondre que no ho sabia, però tan ella com Fius es van mostrar oberts a «dialogar» amb el ministre per no arribar a aquestes situacions.

Els representants sindicals també van explicar ahir que van presentar un recurs administratiu al Govern i una queixa al Raonador del ciutadà per la resposta del ministre, i van criticar que, en aquest segon cas, Espot respongués al Raonador amb la mateixa carta que havia enviat als sindicats. Codina va afegir que «no es molesta ni a contestar-li al Raonador. És una falta de respecte fins i tot a les institucions del país» i també va dir que no descarten portar la vulneració del dret als tribunals. El secretari general de l'Usda, Gabriel Ubach, va concloure que si Espot no sap valorar els seus treballadors, «que són el primer actiu d'una empresa, sigui pública o privada, el millor que pot fer és plegar».

EL MOTIU DE LA REUNIÓ / Els representants sindicals no van voler parlar ahir dels motius ni problemes que tenen amb la direcció del centre. Codina va explicar que alguns dels treballadors, alguns d'ells afiliats, van elaborar un text durant el passat cap de setmana que diversos han signat per evitar que els representants sindicals parlin amb la premsa: «Ens han tapat la boca els afiliats que no volen que parlem amb la premsa sense que ens donguin el vistiplau» . Codina va afegir que «les persones que han promogut la carta són molt properes a la direcció del centre». Fius va explicar que es farà una assemblea extraordinària per abordar aquest tema en els propers dies. Fius només va dir que «la nova junta del SPA «no agrada a la direcció», però que no per això «deixarem de intentar dialogar». Finalment, Codina va dir que «el que queda molt clar és que algú té molta por que anem a la premsa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT