PUBLICITAT

Creix la producció de tòfona negra, però amb menys qualitat

  • El preu oscil·la entre els 150 i els 350 euros el quilogram
EL PERIÒDIC
SOLSONA

La producció de tòfona als boscos catalans preveu superar les quatre tones aquesta temporada, una quantitat força superior a la dels últims dos anys en què no s'ha aconseguit sobrepassar les tres tones. Les altes temperatures i la manca de precipitacions durant els mesos de tardor han fet augmentar la producció però, per contra, n'ha rebaixat la qualitat –que es valora en funció de l'aroma, el color i la mida. El responsable de l'àrea de defensa del bosc del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Daniel Oliach, ha explicat a l'ACN que aquesta davallada de la qualitat s'ha traduït en una rebaixa del preu, que aquest any oscil·la entre els 150 i els 350 euros el quilogram.

La temporada de tòfona, que es va iniciar el 15 de novembre i finalitzarà el 15 de març, està sent força «irregular», segons els tofonaires. Un d'ells, Pere Muxí, ha explicat a l'ACN que «tot i que aquest any s'ha trobat molta més tòfona, les altes temperatures i la manca de pluges durant la tardor n'ha rebaixat la qualitat». Això s'ha vist traduït en uns preus més baixos, que han oscil·lat entre els 150 i els 350 euros». Tanmateix, Muxí ha assegurat que aquesta davallada del preu no ha servit per potenciar el producte en el mercat català ja que, segons ell, per tal de fer créixer el consum de tòfona a Catalunya cal augmentar la producció de qualitat. «No podem potenciar un producte quan no és bo», ha afegit.

Actualment a Catalunya hi ha plantades unes 500 hectàrees de tòfona. A la majoria d'elles encara li queden uns anys per ser productives, però segons ha explicat Oliach ja s'estan traient les primeres tòfones de cultiu a les zones de la Noguera, el Montsec i l'Alt Urgell, entre d'altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT