PUBLICITAT

La figura del funcionari se substituirà per la d'agent de l'Administració

  • Un canvi a la llei impedirà més contractacions funcionarials a excepció dels cossos especials
  • La mesura que vol introduir el Govern obre la porta als no andorrans a treballar per a l'Executiu
CLARA GARNICA / J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El servei de Tràmits del Govern, gestionat per funcionaris Foto: TONY LARA

El Govern cobrirà les «places vacants o de nova creació que no quedin cobertes en fase de promoció interna» amb «agents de l'Administració». Així ho recull una disposició addicional del projecte de llei qualificada de regulació del pla de pensions de la Funció Pública. La mesura implica que ja no es faran noves contractacions de funcionaris, i per tant aquesta figura anirà sent substituïda amb el pas dels anys per la d'agents de l'Administració.

El canvi que pretén introduir el Govern i que encara ha de ser aprovat pel Consell General té la única excepció dels cossos especials, és a dir, els duaners, els bombers, els banders i els agents penitenciaris. Dins aquests cossos, i si queden places vacants o sorgeix la necessitat d'ampliar plantilla, es cobriran «preferentment amb personal funcionari».

Aquestes modificacions a la Llei de la Funció Pública (en vigor des del 2000), que el Govern ha introduït aprofitant que s'estaven modificant els complements de jubilació del cos funcionarial, impliquen que l'Administració general obre la porta d'una manera més directa a la població no andorrana. I és que una de les principals diferències entre la figura del funcionari i la de l'agent de l'Administració és que aquests segons no tenen perquè haver nascut al país. S'ha de tenir en compte que fins ara, i tal i com diu la llei encara en vigor, només s'obrien places a agents de l'Administració «davant la possible falta de professionals en determinats llocs reservats a funcionaris».

L'altre gran canvi que implica substituir progressivament els funcionaris per agents de l'Administració és una modificació de les actuals relacions contractuals. En el primer cas s'entra amb una plaça fixa i per a tota la vida. En el segon es regulen per «un contracte que es regeix per la normativa laboral i les particularitats que s'estableixen en la present llei». En d'altres paraules, i segons va lamentar el portaveu de la Plataforma de funcionaris, Joan Torra, hi ha «més facilitats per poder-los acomiadar» encara que tinguin un contracte indefinit. Paral·lelament, també hi ha l'opció de contractar-los de manera eventual.

Per tot, el portaveu de la Plataforma va assegurar que el que està fent l'Executiu és un «desmantellament de la funció pública» i va lamentar que si entra en vigor aquesta mesura, la qual «han colat» entre la proposta de modificació dels complements de jubilació, els únics funcionaris que tindrà el Govern seran «els que jurin el càrrec», és a dir, els cossos especials.

La modificació tampoc afectarà als funcionaris del Consell General ni tampoc als dels comuns.

els agents podran ser directors / La importància que li vol donar el Govern als agents de l'Administració també queda reflectida en d'altres modificacions d'aquest projecte de llei. Per exemple, la disposició addicional quarta també modifica l'article 34 de la Llei de la Funció Pública per tal que les places de llocs de treball de director també podran ser ocupades pels agents. En l'actualitat aquesta vacant només està reservada al cos funcionarial i de nacionalitat andorrana, tal i com es fa constar a la llei.

Finalment, s'inclou als agents dins tot el canvi legislatiu sobre les jubilacions i el fons creat per a tal. A la llei actual no hi consten, un fet que fins i tot desconeixia la pròpia Plataforma, va reconèixer Torra. Però tal i com s'informa a l'exposició de motius del projecte de llei que el Govern ha facilitat als sindicats, «els agents de l'Administració general de caràcter indefinit s'integren també dins del nou sistema (...), per tal que aquests treballadors puguin gaudir d'una jubilació digna».

Actualment l'Administració general té prop de 2.000 treballadors entre funcionaris i els propis agents de l'Administració.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT