PUBLICITAT

69 punts negres solucionats

  • La Comissió del Paisatge inventaria 110 noves zones conflictives, que confia resoldre aquest any
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un voluntari neteja els boscos, en el marc de la jornada de ?Fem Net' Foto: ÀLEX LARA

La Comissió nacional del paisatge va resoldre durant l'any passat 69 dels 151 punts negres inventariats el 2012. Així ho va revelar ahir en un comunicat de balanç de les activitats realitzades durant el 2013, any en què es van registrar 110 punts negres més que s'esperen resoldre durant el 2014. La Comissió està formada per representants dels set comuns i per de diferents departaments del Govern.

A més, les dades posen en relleu que es van resoldre al llarg del 2013 26 de les 51 fotodenúncies rebudes. Pel que fa als punts negres, des de Govern van voler ressaltar la importància de l'acció de l'associació Fem Net que cada any realitza una jornada de neteja de boscos i vies urbanes.

Respecte a la gestió de les molleres, que es consideren com un actiu important del paisatge d'Andorra, es preveu que el Pla de gestió s'acabi de redactar aquest primer semestre del 2014. Durant el balanç La Comissió també va destacar que s'han inscrit les molleres del Madriu a la llista de molleres d'importància internacional de Ramsar.

Actualment s'està treballat amb l'Observatori del paisatge de Catalunya per a la realització d'un projecte de recerca sobre paisatge i ordenament territorial en l'àmbit local: La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa. Aquest document es va presentar en el seminari internacional Redescobrir el Paisatge des del món local fet a Olot, el 26 i 27 de setembre.

Pel que fa a l'aprofitament del paisatge com a actiu turístic, s'ha aprovat el Reglament de l'allotjament rural que fomentarà l'allotjament en bordes integrades en el paisatge. També s'ha aprovat el pictograma de senderisme que potenciarà la utilització de la xarxa de refugis d'Andorra i al mes de desembre es va inaugurar el refugi guardat de Sorteny. Actualment s'està treballant en el projecte del refugi guardat de l'Illa.

Participació ciutadana

Finalment, pel que fa a la sensibilització de la població, des del Govern van remarcar que 32 persones dels casals de la gent gran de Canillo, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van participat en els tallers col·lectius i entrevistes de Memòria del paisatge per parlar sobre l'evolució del paisatge i els modes de vida tradicionals a partir d'un debat participatiu, i de la presentació de sèries de dues fotografies del mateix emplaçament amb un període de 70 anys (1940-2010) de diferència.

D'altra banda, 323 nens han fet el taller Som paisatge del Centre Andorra Sostenible. I al 2n concurs de fotografia digital hi van participar 76 persones amb més de 600 fotos. Algunes d'aquestes fotos s'han publicat al calendari 2014 de MoraBanc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT