PUBLICITAT

La defensa considera provat que Peralba va actuar de forma legal

  • «Ha quedat esvaït qualsevol dubte o sospita de qualsevol activitat il·lícita», afirma Jordana
  • Les acusacions confien en les proves documentals per demostrar il·legalitats
J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Peralba, flanquejat pels seus advocats, als passadissos de la Batllia Foto: ANA / A. R.

Hi ha qui pensa que tot ha estat una representació teatral i que des del principi se sabia que no hi hauran culpables. La instrucció no ha acabat però tot apunta que serà així, en gran part perquè no hi ha una sola prova (perdó, hi ha una sola gravació a un agent) i tot es basa en la declaració d'imputats i encausats que, lògicament, no han reconegut cap il·legalitat. Per tant, només amb declaracions exculpatòries és molt difícil provar res. El sistema va funcionar entre el 2009 i el 2010. ¿Qui se'n va aprofitar? La resposta probablement no la sabrem.

Ahir va ser el torn de l'exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, que va arribar puntual i amb aparença tranquil·la per declarar davant la batlle Canòlich Mingorance; el fiscal general, Alfons Alberca, i els advocats defensors i acusadors. Aquesta tranquil·litat la va mantenir a l'interior, a la sala 3 de la Batllia, però les conclusions divergeixen si són les del seu advocat, Xavier Jordana, o els de l'acusació.

A la sortida, Jordana s'hi va mostrar «molt satisfet» de la declaració del seu client, manifestant que «ha quedat esvaït qualsevol dubte o sospita de qualsevol activitat il·lícita o il·legal per part del senyor Joan Ramon Peralba», segona va recollir l'ANA. Així, van demanar a la Batllia que a partir d'ara actuï «sense pressa però sense pausa» i l'advocada Sònia Ruiz, representant també de Peralba, va opinar que el cas «ha estat tot fruit d'una confusió lamentable».

Jordana i Ruiz van donar per fet que «ha quedat molt clar que ell –Peralba– ha actuat dins el marc de la legalitat». Segons la defensa de l'exdirector, «no hi ha cap escolta il·legal ni cap acció que pugui ser constitutiva de cap infracció». De fet, Jordana va assegurar que «ha actuat sempre de manera lleial, al servei del país i de forma honesta i rigorosa».

Segons els representants de l'exdirector de la Policia, «ens queda la sensació que tot ha estat fruit d'una confusió lamentable». Jordana va dir que la declaració anterior de l'excap de l'àrea d'afers interns, Ramon Sancho, que va motivar la inculpació de Peralba «i que va provocar malentesos, dimarts van quedar aclarits i esvaïts», ja que «Sancho va puntualitzar la seva declaració». Ahir, segons Jordana, «hem indicat la veritat: que no hi ha absolutament res d'il·legal ni incorrecte».

De moment, la defensa no ha demanat que s'arxivi el cas, però Jordana sí que ha indicat que «quedem a l'espera de la decisió de l'autoritat judicial» i ha demanat que actuïn «sense pressa però sense pausa».

Per la seva banda, fonts de l'acusació no van compartir aquesta interpretació que ja no hi hagi dubtes d'il·legalitat. De fet, van recordar, que sí que hi ha una gravació que es va fer fora de la centraleta, i que aquest fet ahir es va posar durant la declaració de Peralba per evidenciar-ho, i l'exdirector de la Policia, «s'ha posat nerviós».

Tot i així, l'acusació reconeix que amb les declaracions d'aquesta setmana no s'inculparà ningú, i assenyalen que les proves d'il·legalitat s'hauran d'obtenir amb les proves documentals que s'han sol·licitat. Entre aquestes hi haurà els informes escrits que acompanyaven les gravacions i també alguns expedients disciplinaris.

Més testimonis / D'altra banda, ahir la part acusatòria va sol·licitar a la batlle instructora que citi a declarar com a testimonis els informàtics i tècnics de manteniment d'empreses externes que van participar en el cas, per la informació que puguin donar sobre el formatat de l'ordinador que contenia les escoltes.

Segons diverses fonts coneixedores del cas, aquest dimecres el fiscal hauria actuat de manera gens incisiva amb l'acusat, mentre que en la declaració de dimarts de Ramon Sancho va ser molt més proactiu. Avui declara a la Batllia l'exdirector adjunt de la Policia, Pere Gispert.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT