PUBLICITAT

La CCIS farà de mediadora per implicar els grans grups a Vivand

  • L'espai comercial d'Escaldes té encara dificultats per adherir algunes de les firmes més representatives
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Unes noies posen per a un fotografia de record després de fer les seves compres a l'avinguda Carlemany convertida en zona per a vianants Foto: ÀLEX LARA

Les associacions de comerciants es van reunir dijous passat amb la Cambra de Comerç Indústria i Serveis (CCIS) i representants de Vivand, «per definir les diferents accions que farem a l'avinguda i per intentar implicar una mica més els grans grups que hi tenen establiments» va explicar la presidenta de la Federació d'Associacions de Comerç (FACA), Susagna Venable. I va argumentar que «a la CCIS tenen molta experiència i ens agradaria que fessin de mediadors per convèncer els escèptics». Tot i que en la reunió no es va arribar a tancar cap tema, Venable va afegir que «ha servit per intercanviar impressions i parlar de l'última nit Vivand que serà el proper 2 de maig, a banda ben entès, de les que organitza Andorra Turisme amb l'Andorra Shopping Festival». Mentre que la presidenta de la FACA, també propietària d'una botiga a l'avinguda i entusiasta defensora del projecte Vivand, no va donar més pistes sobre els problemes que encara afronta la zona comercial, la presidenta de l'Associació Carlemany-Calidae, Esther Santuré, va ser una mica més precisa, tot i que va reconèixer que no havia pogut assistir a la reunió.

Santuré va explicar que «a l'avinguda Carlemany hi ha grans grups que hi tenen establiments que no pertanyen a cap associació i que no participen en les taules de treball, com ara la de dinamització». I va recordar grans firmes com Varisa que té la seu a la part alta, però també Via Moda, Polyanna o l'Illa, entre d'altres. A més, també «hi ha molts propietaris de restaurants que tampoc pertanyen a cap associació i que per tant, que participin a les taules de dinamització és més complicat».

Imposició / Per a Santuré està clar que si cal recórrer a la CCIS és perquè «la proposta no ha sorgit dels propis comerciants» va afirmar referint-se a la creació de la zona per a vianants de l'avinguda Carlemany, Vivand. I va afegir que «això fa que tot sigui molt més complicat a l'hora de tirar-ho endavant perquè on no hi ha estructures o un teixit associatiu que no té certa tradició, per moltes propostes que vagin sorgint sempre serà difícil implicar els actors». A més, si la poca concertació empresarial és un fre al desenvolupament de Vivand, el fet que la posada en funcionament del projecte «neixi de l'administració quan hauria de ser al revés, l'administració hauria de respondre a una demanda dels comerciants i dels empresaris de la zona, ho complica encara més tot», va argumentar Santuré. La presidenta de Carlemany-Calidae, associació que sempre ha defensat que «la zona de vianants sí però amb certes condicions», també va reiterar que «per molt que posem un gerent de l'espai per fer tota la feina i que les associacions, tinguin el pes que tinguin, facin també la seva, és complicat motivar la gent perquè les propostes surten del comú, no dels empresaris ni dels comerciants, i per això impliquen la CCIS».

Molesta amb la forma «com s'està fent perquè no està ben fet», Santuré va lamentar que «Vivand no representi el teixit empresarial, hauria de ser una organització amb una figura jurídica pròpia, completament autònoma per prendre decisions, autogestionar-se i negociar, però estem a anys llum d'això». I va continuar exposant que «ara es vol fer un altre poti-poti amb la CCIS per trobar la manera de que Vivand tingui més representació –perquè en realitat només ens reunim 20 persones per decidir les propostes de dinamització i coordinar accions puntuals–, però no és la manera idònia de fer-ho ni molt menys». No obstant això, Santuré va reconèixer que «no ens podem tancar en banda perquè dinamitzar l'avinguda ho volem tots i em de seguir el ball que ens marcat, perquè les regles del joc les han posades ells». La presidenta de Carlemany-Calidae va concloure que «és el tema de sempre ens posen davant el fet consumat».

Més dinamitzacions / Amb tot, Santuré va matisar que «estem contents amb la temporada d'hivern i tots hem conclòs que és cert que hi ha una mica més d'animació aquest any». No obstant això, va insistir en que «estem lluny encara d'assolir uns nivells de feina confortables, treballem bé els caps de setmana però entre setmana l'avinguda és deserta, i no té sentit que estigui tancada al trànsit». Santuré va reiterar que «quan l'avinguda és buida, Vivand té un efecte negatiu perquè queda desangelat completament». La presidenta de Carlemany-Calidae va anunciar també vuit exhibicions de cocteleria a l'avinguda, aquest mes, per potenciar la compra entre els vianants, ja siguin turistes, visitants o locals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT