PUBLICITAT

Les 'NekNominations' creixen entre els joves andorrans

  • El joc difós a través de les xarxes socials consisteix en ingerir gran quantitat d'alcohol en poc temps
  • Educadors del Principat alerten del perill del consum entre els més joves
L. F .M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns joves bevent alcohol al carrer. Foto: EL PERI[ODIC

Dos joves andorrans es beuen en qüestió de minuts una ampolla de ginebra, la meitat cadascun, mentre ho fan, es graven amb el mòbil i el difonen a través de Facebook. Aquest és un dels ja nombrosos vídeos fets per joves del Principat que corren a través d'aquesta xarxa social i que corresponen al joc anomenat NkeNomination (beu i nomina). Fonts del departament d'Educació van admetre que aquesta moda està creixent i que cada vegada són més els vídeos d'alumnes, entre 16 i 18 anys, penjats a la xarxa.

El joc no té complicació, però pot complicar la vida a aquell qui hi juga. Beure el més ràpid i la major quantitat que es pugui d'una o varies begudes alcohòliques i després penjar-ho a Internet. I si, a banda, hi posa certa originalitat (de cap per avall bevent cervesa de la tassa del lavabo o ingerint alcohol barrejat amb orina...) més èxit tindrà en els rànquings que es creen entre comunitats. Una vegada que ho graves en vídeo per deixar constància de la teva gesta, has de «nominar» a una sèrie d'amics perquè facin el mateix i intentin superar el que has fet.

Es creu que el joc va néixer a Austràlia i s'ha anat estenent per tot el món a través d'Internet. El mes de gener passat, el hashtag #necknominate va ser trending topic a Anglaterra, on es considera que el joc ha estat el causant de la mort de cinc joves (tres en el Regne Unit i dos a Irlanda).

CADA VEGADA MÉS JOVES/ Les mateixes fonts del departament d'Educació van parlar del NekNomination com una moda passatgera que esperen que no arribi a nivells d'altres països; el que realment els preocupa, però, és que cada vegada el consum d'alcohol es triba en les franges més joves d'edat. L'augment del consum d'alcohol entre el col·lectiu adolescent no cessa. A finals de l'any passat el ministeri de Salut alertava que s'està detectant una davallada de l'edat amb la que els adolescents s'inicien en l'alcohol. «S'inicien entre els 12 i els 14 anys», va manifestar la coordinadora clínica de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Angelina Santolària. A més a més, també hi ha preocupació per l'important volum d'alcohol que beuen aquests joves, sobretot quan surten de festa al vespre i a la nit.

«Quan es parla d'alcohol l'inici és entre els 12 i 13 anys, i quan es parla de consum regular és a partir dels 16 anys, quan comencen a sortir», va exposar Santolària. «Ens preocupa que aquests adolescents beuen begudes d'alta graduació i en quantitats importants», va afegir la coordinadora de l'UCA, assegurant que es poden beure fins a cinc o sis copes en un període molt curt de temps, «de dues hores, per exemple». Un fet que pot ser molt perjudicial pel seu cervell, encara en procés de formar-se. Davant d'aquesta problemàtica, des del Ministeri es va iniciar el desplegament d'un Pla Nacional Contra les Drogodependències, orientat a prevenir i reduir l'ús nociu d'aquesta substància i el seu impacte sanitari.

EL 7è país on es consumeix més/ Segons l'estudi del consum de begudes alcohòliques realitzat per l'Organització Mundial de la Salut el 2011, Andorra és el setè país del món pel que fa al consum d'alcohol per càpita, amb 15,48 litres per persona i any, molt superior a la mitjana mundial, que en aquell moment era de 6,11 litres. El rànquing està encapçalat per Moldàvia (8,22 litres per persona i any) i a Espanya el consum mitjà és d'11,62 litres per persona i any i a França, de 13,66 litres per persona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT