PUBLICITAT

DA creu que el pacte proposat pel PS és una maniobra electoralista

  • Baró diu que «ens sembla una manera poc dissimulada de voler situar a López coma cap de l'oposició»
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Toni Martí, i el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. Foto: TONY LARA

«no tenim res a dir del contingut; pel que fa a la formula per la qual s'ha optat, ens sembla lícita, d'altra banda també ens sembla una manera poc dissimulada de voler situar el senyor Pere López coma cap de l'oposició»; amb aquestes paraules va resumir ahir el president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, l'opinió d'aquest sobre el «triple acord per Andorra» ofert pel PS al Cap de Govern el passat dijous.

Pel que fa al contingut del pacte que inclou tres temes «cabdals» pels socialdemòcrates – la fiscalitat, les relacions amb Europa, i la delimitació de competències entre el Govern i els comuns – Baró va opinar que «si l'objectiu implícit, que en realitat va ser explícit, era intentar situar Pere López com a cap de l'oposició, algun contingut havia de tenir aquesta posada en escena», tot i que va afegir que «encara que intenti desemmascarar-la una mica, no li trec legitimitat» i que «un oferiment de pacte no té mai un valor merament simbòlic. Entenc que és un element que cal considerar positivament». De totes maneres, el president del grup parlamentari demòcrata va voler subratllar que «la millor manera de dotar de contingut la proposta de consens» és que «el treball en comissió funcioni».

«DISCREPÀNCIES» EN EL MARC FISCAL / «És un treball, recordo, que sobretot es fa dins els grups parlamentaris i dins la comissió de finances. I per tant, queda una mica fora de l'àmbit de l'oferiment fet per part del senyor Pere López; és respectable, però té un component de cara a la galeria que no podem obviar». Així doncs, seguint amb la premissa que on es treballen els temes és a les comissions, Baró va dir que «els acords no canviarien res» amb el plantejament que ja s'està fent de les tres propostes pel pacte; pel que fa a l'IRPF «es treballa en comissió i s'està avançant a un bon ritme», tot i que «segurament hi haurà discrepàncies en algun article però en el conjunt del text hi ha acord» de la mateixa manera que «hi ha acord amb bona part del contingut sobre la fiscalitat».

Baró, però, va voler fer «una apreciació» que DA considera important: «nosaltres volem deixar clar que la construcció del model fiscal que estem tirant endavant es tancarà amb la llei de bases de l'ordenament tributari, però en tot cas no representa noves figures impositives»; segons Baró, el PS, en canvi «probablement faci altres aportacions» i «no el doni per tancat».

A la pregunta si el pacte amb el PS podria desencallar el procés amb la Llei de bases de l'ordenament tributari, el president de DA va dir que «ho separo una mica»; per altra banda, Baró va atrevir-se «a aventurar» que «se seguiran unes pautes similars de treball a les que s'estan desenvolupant amb IRPF i que «jo crec que el treball en relatiu consens continuarà». Per altra banda va informar que el grup de DA està a punt de tancar les esmenes i va reconèixer que «hi haurà una xifra important d'esmenes a la Llei de bases, que van en el sentit de trobar un equilibri entre una administració tributària eficaç i garantir els drets dels obligats tributaris».

Segons Baró, està garantit que l'IRPF s'aprovarà en el segon període sessions, i pel que fa a la base de la Llei de l'ordenament tributari, «amb un gruix important d'esmenes per part dels tres grups», el president del grup de DA també creu que hi haurà una voluntat per part del tres grups d'aprovar-la «durant aquest període o habilitant dies el mes de juliol que puguin permetre que abans del mes d'agost estigui aprovada».

DESCARTAT EL PACTE D'ESTAT / Pel que fa a la llei de les competències comunals, Baró va reconèixer que el grup de demòcrata «no ha intervingut directament» en la negociació entre el Govern i els comuns, «però hi hem estat treballant conjuntament amb el Govern» i es va mostrar esperançat amb «la via que s'ha obert». De totes maneres, va voler subratllar que «prioritzem avançar en aquest tema amb el consens dels comuns», i «una vegada aquesta qüestió estigui clara», els demòcrates «estem disposats també a parlar-ne amb la resta de grups parlamentaris. Però no ja tant amb termes de pacte d'Estat durant aquesta legislatura. Perquè, a les alçades de curs que estem, és una tasca impossible». Segons Baró, «ara l'important és que el Govern i els comuns puguin arribar a un acord en els punts polítics que puguin desenvolupar després una eventual futura modificació de les competències, però no ens hem d'atabalar per la futura tramitació parlamentària. Tan de bo es pugui fer durant aquesta legislatura, si no és així, no passa res». Així doncs, «l'important és que s'assoleixi l'acord polític. Després ja vindrà, si s'escau, la participació de les altres forces polítiques del Consell».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT