PUBLICITAT

Els comuns i el Govern decideixen no tocar la Llei de competències

  • El calaix de sastre de les corporacions les tractarà punt per punt per intentarà racionalitzar-ne el cost
glòria gurdó
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33 Els cònsols Baró, Ferrer, Marín i Ferré amb el ministre Riberaygua i el cap de Govern, Martí entrant en una de les reunions bilaterals. Foto: EL PERIÒDIC

El Govern i els comuns han arribat a un acord i és que aparquen definitivament els avantprojectes de llei que del ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua, va presentar per delimitar les competències comunals però sobretot, per coordinar-les, cosa que els mandataris locals van rebutjar des del primer moment. O sigui que la Llei qualificada de delimitació de competències comunals no es tocarà, i els problemes que es puguin presentar en tot allò que afecti l’article 80 de la Constitució, s’aniran resolent en base a la legislació vigent en cada matèria, segons van informar ahir fonts properes a la negociació.
Aquest gir en la negociació entre el Govern i els comuns, coincideix amb les al·legacions que havien fet els cònsols –avalades per un informe del professor constitucionalista, Miguel Ángel Aparicio–, que titllaven els avantprojectes del Govern d’inconstitucionals. I és que en voler coordinar les competències dels comuns, Aparicio advertia que el Govern establia una relació jeràrquica contrària a la Constitució.

L’article 80 / La Constitució garanteix l’autogovern als comuns i estableix que són competència seva el cens –de població i electoral–, la participació en la gestió del procés i administració electorals, les consultes populars, el comerç, la indústria i les activitats professionals, la delimitació del territori comunal, els béns propis i de domini públic comunal, els recursos naturals, el cadastre, l’urbanisme, les vies públiques, la cultura, els esports i les activitats socials, i els serveis públics comunals. Els cònsols que han reiterat en diverses ocasions que són apartats que no plantegen majors problemes, aposten per resoldre els conflictes que es puguin plantejar en un futur a través de la legislació que regeix cada una d’aquestes competències, com ara la Llei de règim electoral i de referèndum pel que fa al cens electoral i l’establiment de col·legis electorals. De la mateixa manera, els conflictes de territori i d’urbanisme es resoldrien d’acord amb la Llei del sòl.
Les mateixes fonts van afegir que ni el Govern ni els comuns desitgen canviar la Constitució, cosa que potser seria necessària si es volgués tirar endavant l’avantprojecte de modificació de les competències i sobretot, l’avantprojecte de coordinació i lleialtat institucionals, que establiria una jerarquia entre les administracions.
el calaix de sastre / En quant a les competències assumides pels comuns en virtut de l’article 4.14 de la Llei qualificada de delimitació de competències comunals que estableix «la realització de qualsevol activitat i prestació d’altres serveis públics que siguin adients per a la satisfacció i interessos de la comunitat parroquial»; els cònsols són partidaris de negociar-les punt per punt amb el Govern, sempre i quan l’Administració es comprometi a prestar-les de manera eficient. En aquest sentit, els comuns estan disposats a cedir-les o exercir-les de manera compartida.
A més, les corporacions també continuaran treballant, de manera global, per mancomunar serveis i racionalitzar-ne el cost. Els cònsols esperen tancar la negociació el més aviat possible per desencallar les transferències que el Govern va congelar aquest any, a l’espera d’arribar a un acord sobre la delimitació de competències. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT