PUBLICITAT

Bernardos: «Us han venut la moto amb la innovació tecnològica»

  • L'economista diu que Andorra ha d'apostar per la «modernització» del comerç i la rehabilitació d'edificis
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El conferenciant Gonzalo Bernardos i Víctor Filloy amb els ministres Jordi Cinca i Jordi Alcobé, abans de l'acte. Foto: ÀLEX LARA

Un dels experts més coneguts sobre economia i sector immobiliari a Espanya, Gonzalo Bernardos, que, segons ell mateix «té la credibilitat d'algú que el 2006 va veure que la bombolla immobiliària petaria», va oferir ahir la conferència La recuperació de l'economia: repercussions en el sector immobiliari organitzada per Crèdit Andorrà i proposada per l'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (ACODA); en aquesta, va assegurar que «tots el països han volgut atreure inversió en I+D+I» (Investigació, Desenvolupament i Innovació) i ser «el poble de les noves tecnologies», però segons Bernardos, per a Andorra això només serà «el postre light» de la seva economia, i els sectors que realment «han d'augmentar el PIB d'Andorra» són «els de tota la vida: el turisme ralacionat amb el comerç i la construcció». Pel que fa al discurs governamental sobre la diversificació econòmica i la inversió en innovació tecnològica, l'economista va assegurar que «els polítics us han venut la moto» i va posar l'exemple del que havia de ser el parc tecnològic de Reus, «que ara són naus plenes de teranyines». A més, «per molt baix que sigui l'impost de societats, aquestes empreses el que tenen al principi són pèrdues, i el que demanen és subvenció»; Bernardos va sentenciar finalment que si el Govern decideix donar aquestes subvencions, «és una decisió seva, però no encertada».

L'expert en economia va insistir en què «aquí el que cal és modernitzar el sector comercial» i apostar «per l'especialització» segons les particularitats del territori. «El que ens em de preguntar és, si abans venien 12 milions de turistes, i ara en venen vuit, ¿com ho hem de fer perquè tornin a venir-ne 12?». Segons Bernardos el que cal, doncs, és «reforçar els pilars bàsics de l'economia» però «des d'una nova perspectiva» per tal de desestacionalitzar el turisme i aconseguir més pernoctacions, creant una marca com: «Andorra, país del benestar». Aquest concepte farà que «el turisme augmenti en totes les èpoques de l'any», cosa per la qual «serà també fonamental l'aeroport» i, segons l'economista, conseqüenment «hi haurà més gent que voldrà comprar apartaments».

«LA CLAU ÉS LA REHABILITACIÓ» / Bernardos va afirmar ahir que la regla d'or és que «cap país va bé sense que vagi bé el sector de la construcció» i «a Andorra li hem de donar la importància que», en aquest sentit, va dir que «el país no necessita més habitatges ni més centres comercials» i que «la clau és la rehabilitació», ja que, per una banda, dóna més ocupació que la construcció (1'8 per cada habitatge rehabilitat i 1'5 per cada habitatge nou, segons l'economista), i el dóna «a la gent amb menys formació, que són els aturats de llarga durada».

Per aquests motius, Bernardos va assegurar que cal que el Govern impulsi la rehabilitació, per exemple, «obligant a les comunitats de propietaris que hi dediquin uns diners» i arribant a tractes amb els bancs per a un tracte privilegiat.

Pel que fa al preu de l'habitatge Bernardos va dir que «no baixarà ara» tenint en compte que «ha aguantat els sis anys de crisi» i que «ni els propietaris tenen dificultats de diners ni els bancs» i per tant, «si no tenen aquesta necessitat no malvendran».

CRISI I SECTOR FINANCER / Bernardos va afirmar ahir, referint-se a Espanya, «que pràcticament al 2015 la paraula crisi formarà part de la història» i que al 2017 el consum de les famílies augmentarà, això sí, amb la condició si ne qua non que «s'acabi amb la distribució desigual de la renda». L'economista espanyol, per altra banda, va explicar que a Espanya en breu augmentarà el crèdit bancari, ja que «els bancs han sanejat els seus comptes», i que en el cas d'Andorra, en la qual «la banca andorrana té més solvència que l'espanyola», l'increment del crèdit bancari «el podrem veure ja».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT