PUBLICITAT

Una noia peruana denuncia una agent de Policia per racista

  • La fiscalia demana un any d'inhabilitació per insults i vexacions
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els passadissos de la Batllia. Foto: TONY LARA

Una agent de Policia va asseure's ahir al banc dels acusats del Tribunal de Corts, per presumptament haver insultat i agredit tant verbalment com físicament (amb empentes i estirades) una noia peruana resident al Principat. Aquesta noia, que va denunciar els fets davant de la Policia el setembre del 2011, era una de les acompanyants dels dos joves peruans implicats en l'assassinat de José Pereiras, a una benzinera de Santa Coloma també el setembre del 2011.

Segons va explicar davant del Tribunal la jove resident, va ser ella mateixa qui va trucar la Policia quan es va iniciar la baralla entre els seus dos companys i Pereiras, que també anava acompanyat. Quan la Policia va arribar al lloc dels fets, l'agent acusada va encarregar-se tant de la jove com de la seva amiga. «Em va empènyer i agafar del pit», va declarar, mentre la portava cap al cotxe. També la va estirar dels cabells, segons va assegurar. Posteriorment, i davant la negativa de facilitar-li la documentació (perquè «no m'estava tractant amb respecte», al seu parer) l'agent la va insultar amb frases com «xula de merda», «sempre esteu fent follon» i «faré arribar la documentació al teu país». «Em vaig sentir discriminada perquè parlava despectivament del meu país», va testimoniar. La jove va dir que en tot moment ella li va parlar amb «respecte» i que no va fer res que motivés el comportament discriminatori de l'agent.

Pel que fa a l'acusada, ahir va negar en tot moment haver-la insultat o haver mostrat una actitud racista el dia dels fets. «Mai he estat racista», va assegurar, explicant que és una persona «massa extravertida» que es porta bé «amb tothom» i que no té «cap inconvenient amb la gent de cultures diferents». L'agent va assegurar que va actuar en tot moment de manera professional i que té la consciència tranquil·la.

Actuació massa poc contundent / El judici s'allargarà fins avui per la gran quantitat de testimonis. Ahir van declarar una desena d'agents, citats per l'advocat defensor de l'acusada. A tots se'ls preguntava sobre el caràcter de l'agent, i a posteriori se'ls passava el vídeo amb les imatges sobre els fets, que va gravar la càmera de seguretat de la benzinera. Respecte a la manera de ser de la seva companya, tots van coincidir en què és una persona molt oberta i extravertida, fins i tot a vegades massa, així com molt xerraire.

Pel que fa al desenvolupament dels fets, i sempre només basant-se en les imatges (no hi ha gravació sonora), els policies van assegurar que en cap moment l'acusada es va extralimitar en les seves funcions. Encara van anar més enllà, assegurant que possiblement hauria d'haver estat «més contundent» i que hauria d'haver emmanillat les dues noies, ja que es tractava d'un cas d'homicidi i el fet de no estar controlades posava en perill la seguretat de tots els presents. «Haurien pogut portar el ganivet del crim», va plantejar un dels testimonis.

Un any d'inhabilitació / Pels fets, la fiscalia demana en el seu escrit de qualificació inicial (a la vista encara li manca la jornada d'avui, motiu pel qual podria acabar canviant de parer) un any de presó condicional i un any d'inhabilitació del seu càrrec. Per la seva part, l'advocat defensor de l'agent de Policia demana la inhabilitació perquè considera que no hi va haver cap maltractament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT