PUBLICITAT

L'increment de les taxes aportarà 15 milions a les arques públiques

  • Bartumeu recorda que cal buscar alternatives a l'excessiva dependència
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una persona fumant. Foto: TONY LARA

El Consell General va aprovar ahir l'augment de les taxes del tabac. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va justificar el cinquè increment dels preus del tabac en aquesta legislatura per la necessitat de mantenir un diferencial de preu atractiu respecte als països veïns, però que no resulti excessiu i per tant un incentiu per al contraban. Amb aquest augment, el ministre va indicar que el diferencial amb Espanya és d'un 30% amb les cigarretes i un 40% amb la picadura. A més, Cinca va assenyalar que aquest augment podria significar uns 15 milions d'euros per a les arques de l'Estat a finals d'any, tal i com va informar l'ANA.

Cinca va voler deixar clar que la motivació de la llei no és fiscal sinó que es vol protegir un sector important per al país i evitar situacions d'abús. A més, va voler desvincular aquesta mesura del fet que en els darrers cinc mesos s'ha produït una davallada en les importacions de tabac, que d'altra banda, creu que es recuperaran a finals d'any.

De la seva banda, el president del grup mixt-SDP, Jaume Bartumeu, es va mostrar d'acord amb l'augment de les taxes, però va recordar que cal buscar alternatives a l'excessiva dependència del tabac. I va afegir que cal avançar en les negociacions amb la Unió Europea per trobar una via que permeti augmentar les franquícies de tabac procedent d'Andorra, per poder competir amb d'altres zones frontereres.

En aquest sentit, Jordi Cinca, en declaracions posteriors a RTVA va explicar que no es poden comparar les franquícies entre països membres de la UE i un país tercer, i que Andorra ja té una situació privilegiada en aquest sentit.

La consellera general socialdemòcrata, Mariona González, també va expressar l'acord del seu grup amb la mesura per la necessitat de mantenir el diferencial i caminar cap a la transparència. I en la mateixa línia es va expressar el conseller demòcrata Daniel Armengol, que va destacar que l'increment permetrà augmentar els ingressos de l'Estat tot i que va assenyalar que cal estar atents a la davallada de les importacions de tabac registrada en els últims mesos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT