PUBLICITAT

«Que baje Dios y lo vea»

LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mariona González, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Ladislau Baró va dir ahir entre somriures que si la proposició de Llei de DA sobre les unions civils no iguala els drets de les unions homosexuals als dels matrimonis civils, «que baje Dios y lo vea». Sí si us plau. Que baixi i que ho vegi, i ja que hi és, que doni la seva opinió sobre l’actitud condescendent de certs parlamentaris en referència a un tema que tracta sobre la igualtat i els drets fonamentals de les persones.

Els nois de l’associació Gaymz, els advocats que van recollir signatures, i a alguns dels presents, com l’excònsol massanenc Josep Maria Camp, no van riure de les bromes de Baró.

La consellera socialdemòcrata Mariona González va aprofitar ahir la metàfora que va fer el president del grup de DA la primera vegada que va parlar de la Llei d’unions civils, quan va reconèixer que aquesta es tractava de «el got mig ple»– referint-se als drets de les parelles homosexuals–, amb l’objectiu de subratllar la desigualtat que representa: «quan a tots els nens se’ls doni gots plens d’aigua, al nen que només en tingui la meitat preguntarà al professor ¿per què jo no el puc tenir ple? Aquest li contestarà: te’l podria omplir fins a dalt, però no vull, i te’l hauràs de veure de manera progressiva i gradual. Així mateix el professor li dirà: però no t’amoïnis, estem avançant». González es va adreçar als consellers, a la «Andorra de DA que discrimina», i els va preguntar: «ara imaginin que el nen que té el got mig buit és el seu fill o el seu nét».

Baró, després d’haver dit que obrien la porta a equiparar les adopcions, i seguint amb el joc de paraules, va respondre que «el got estarà ple, però en comptes de got, es dirà vas».

González però, va seguir insistint: «hauríem de veure si al vas hi cap la mateixa aigua que al got, i si són iguals, ¿per què no es poden dir igual?». González va recordar als consellers de DA les signatures recollides a favor de la legalització del matrimoni i la última enquesta del CRES –on un 70% dels enquestats es mostraven favorables a la regulació– i va advertir que «no es pot legislar a esquenes del poble».

Gónzalez també va tenir unes paraules per al Govern, que en el seu criteri sobre la proposició de llei ja havia mostrat la contradicció amb el grup parlamentari de DA pel que fa el tema de les adopcions. «Tornen a xocar frontalment», va assegurar la consellera del PS. Pel que fa al nom, González va instar a l’Executiu a que respongui a dubtes claus: «Són favorables al terme unions civils ¿si o no? Deixin de jugar al policia bo i al dolent. I deixin-me utilitzar una metàfora: surtin d’una vegada del seu armari!».

La consellera del PS també va ressaltar que «DA té diversos criteris i tornarà a guanyar el més conservador i intolerant». Com a curiositat, l’absència injustificada públicament durant al debat sobre la presa en consideració de la consellera Olga Adellach.

A... i un altra cosa: «L’obertura al món d’Andorra no es pot entendre sense obertura dels drets i llibertats dels que hi viuen».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT