PUBLICITAT

El sistema sanitari i sociosanitari estarà sotmès a avaluació

  • Els tres serveis públics del país comptaran amb inspeccions periòdiques de la CASS
  • Les mesures es poden fer extensibles a partir de la tardor a tots els professionals de la salut
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, durant la seva compareixença davant la Comissió legislativa de Sanitat del Consell General, ahir. Foto: ANA / A. R.

Aquesta tardor començarà a treballar la Missió d'inspecció sanitària i social, en el marc de la implantació de la Missió Andorrana d'Acompanyament i Control dels centres i infraestructures sanitàries i sociosanitàries que tindrà com una de les principals tasques les inspeccions als serveis sanitaris i socials del país, és a dir, al centre hospitalari de Meritxell, al centre sociosanitari el Cedre i als centres de salut «amb l'objectiu d'implantar procediments normalitzats i estandarditzats d'acreditació, d'avaluació de pràctiques professionals i d'inspecció per poder mesurar i garantir la qualitat del sistema assistencial sanitari i sociosanitari». Les inspeccions es faran amb coordinació amb els inspectors de la CASS i, a banda d'avaluar el sector, establiran recomanacions de bones pràctiques.

Segons va explicar la ministra Cristina Rodríguez en el marc de la presentació a la Comissió Legislativa de Sanitat del Consell General d'ahir dilluns l'objectiu és «implantar procediments normalitzats i estandarditzats d'acreditació, d'avaluació de pràctiques professionals i d'inspecció per a poder mesurar i garantir la qualitat del sistema assistencial sanitari i sociosanitari».

L'evolució de la implantació del MAAS i les tasques de la Missió estaran encapçalades per l'especialista francesa en inspecció sanitària i social, i ja jubilada al seu país, Liliane Court, que anirà acompanyada de les persones del Ministeri que aprendran amb ella els processos d'inspecció.

CONTROLS / Rodríguez va assenyalar que la mesura permetrà identificar en cada moment la part d'expertesa i de controls puntuals i que requeriran del suport de tècnics estrangers. «Andorra és petit i tothom es coneix» va afirmar «i tampoc a vegades no se'ns reconeix capacitats i competències»en matèria d'inspecció.

A més va indicar que aquest sistema d'inspecció, recomanat per un dels estudis encarregats pel Ministeri, no farà el paper de «policia», sinó que farà «recomanacions de bones pràctiques» a partir de les inspeccions fetes als tres serveis públics, però que també es podran fer extensibles als professionals de la salut.

«No s'entendria» va dir la ministra que «només exigíssim a les institucions que demostrin que s'estan fent les bones pràctiques». Va afegir que «les bones pràctiques són per a tothom i ja existeixen en altres països procediments d'avaluació de les bones pràctiques professionals» i va desitjar que «disposem de voluntaris que per primera vegada es prestin a una avaluació» d'aquestes característiques.

RESULTATS PÚBLICS / Els resultats d'aquestes inspeccions es faran públics, va assegurar Rodríguez, declarant que «tots els sistemes d'avaluació i certificació en tots els països el primer que fan és informar a la població: direm que s'han fet inspeccions, quines són les conclusions i què hem recomanat» i al mateix temps també es faran saber les reserves que hi ha hagut.

PROVA PILOT / D'altra banda, les autoritats sanitàries van anunciar que aquesta tardor es farà una prova pilot per comprovar el bon funcionament de tot el recorregut sanitari, des de la primera visita al metge referent, en la implantació del MAAS. La ministra, concretament, va manifestar que la mateixa es realitzarà al cos d'atenció al malalt diabètic, com a pas previ per avaluar la globalitat de tot el sistema sanitari públic del país. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT