PUBLICITAT

Contribuents i bons pagadors

  • El Govern rep 38.500 declaracions els primers sis mesos de l'any, el 98,5% de les esperades
  • Els ingressos per impostos directes sumen gairebé 21 milions i els de l'IGI 11,4 milions
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, en la roda de premsa d'ahir. Foto: ÀLEX LARA

El director general del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va fer balanç ahir del període tributari dels primers sis mesos de l'any fins a 31 de juliol passat. Abans d'entrar en matèria però, Hinojosa va voler destacar «tres aspectes importants del període declaratiu, la normalització del procés amb un alt compliment per part dels contribuents, la millora de les relacions entre l'Administració i els obligats tributaris ja que malgrat els nivells d'afluència importants, el departament els ha pogut atendre amb fluïdesa, i el desplegament de mitjans informàtics», va argumentar. El director de Tributs i Fronteres va explicar que en el primer semestre de l'any es van presentar 38.500 declaracions al Departament cosa que representa un grau de compliment mig del 98,5%. Hinojosa es va felicitar d'aquestes dades perquè «els resultats demostren que les previsions per al 2014 es compleixen».

impostos directes / En quant als imports liquidats, en el capítol d'impostos directes, Impost sobre les societats (IS) i Impost sobre les activitats Econòmiques (IAE), aquest superen de molt les previsions de Finances que esperava 16,5 milions d'euros i finalment se n'ha liquidat 20,8 milions. Hinojosa va explicar aquest increment que supera el 25% respecte a la liquidació de l'any passat, pel fet que «la base de tributació és més àmplia i també hi hagut un descens de les deduccions». En canvi, va reconèixer que el nombre d'empreses que havien de presentar la liquidació «és si fa o no fa el mateix, després de registrar baixes i altes». I va matisar que «l'any passat hi havia una bonificació del 50% que en aquest exercici no hi és, i les deduccions de les empreses per a inversió nova o creació de nous llocs de treball també han disminuït».

El detall dels ingressos nets dels impostos directes se salda amb gairebé 19 milions d'euros per a l'IS i gairebé dos milions més, per a l'IAE pel fet que s'han presentat 688 declaracions negatives i el Departament de Tributs i Fronteres haurà de retornar més 1,7 milions en el termini màxim de tres mesos.

IGI / Hinojosa també va insistir en l'evolució positiva del compliment dels obligats tributaris amb la liquidació de l'Impost General Indirecte (IGI), que ha passat del 79,6% el juliol de l'any passat al 98,9% el juliol passat. A més, els imports liquidats també superen les previsions de Finances en un 2%. El Departament esperava recaptar 11,2 milions d'euros i finalment ha recaptats més d'11,4 milions.

atenció al contribuent / Hinojosa va explicar que el 40% de les declaracions dels contribuents es concentren al mes de juliol, mentre que els mesos de gener i setembre concentren un 20% respetivament, i el 20% restant s'esgraona durant la resta de l'any. És per això, que el director de Tributs i Fronteres va insistir tant en el fet que «aquest any hem aconseguit que les declaracions no es concentressin els darrers dies de juliol, i hem evitat les cues que es van formar l'any passat». Una millora que va atribuir a diferents accions com ara el compromís de no facturar les declaracions fins al 31 de juliol als gestors que s'encarreguen de gestionar-ne vàries, les campanyes per evitar les cues i l'experiència acumulada dels declarants. Però, sens dubte, la possibilitat de poder fer les declaracions per via informàtica o digital és el factor que més ha marcat la diferència amb el primer any de liquidació. Hinojosa va afirmar que «estem molt satisfets de l'alt nivell d'utilització de les eines informàtiques que esperem continuï sent un encert». I va afegir que el departament continuarà millorant-ne la funcionalitat com fins ara i signant contractes d'accés amb els usuaris més habituals. De fet, el 60% de les declaracions de l'IGI –més senzilles perquè no han d'adjuntar dades comptables– i el 40% de les dels impostos directes es fan digitalment. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT