PUBLICITAT

Maratonià cum laude

  • Marcos Sanza, amb 2h 16min 59s, fa millor marca a la marató d'Amsterdam, on és 9è i 1er europeu
R. MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El grup capdavanter, amb els kenians Kipyego (guanyador), Rotich i Mwangangi, i el qatarí Rashed, ahir Foto: EFE / EPA / JERRY LAMPEN

Catalogar la temporada post-estival de Marcos Sanza, fins ahir, ja entrava dins dels barems de l'excel·lència, però a partir de la marató d'Amsterdam en què hi tenia posades moltes esperances, passa directament a la denominació d'espectacular. L'atleta resident, del CAVA, va deixar bocabadada mitja Europa, que seguia la cursa dels 42,195km de la ciutat dels canals. 9è de la general i 1er corredor europeu o, si volen, primer atleta que no és de l'escola keniana, que tot ho guanya i tot ho pot. A més, el crono és per analitzar-lo, perquè supera, i molt (cinc minuts), la que fins ara era la seva millor marca en la distància, amb 2h 22min, i se situa ara en 2h 16min 59s. I tot, amb vent i mitja cursa tot sol.

Amb un ritme de cursa de 3min 15s per quilòmetre durant els més de 42km, Marcos Sanza va demostrar que totes les victòries que ha assolit en els últims mesos només demostraven que el seu estat de forma era impecable. Ell ho notava, i no ho negava, perquè sabia que havia fet els deures i que els seus ritmes en cursa eren bons. En les diferents curses de la temporada, que feia front sempre pensant en la cita d'Amsterdam en la distància reina, ha vençut en la Mitja Marató de Burgos, Sabadell i Valladolid, sent a més 11è a San Sebastián. Arribava a Amsterdam en plenitud, i ho va demostrar.

MILLOR MARCA PERSONAL / Sota la supervisió de l'entrenador Joan Ramon Moya, Sanza ha estat preparant a consciència batre la seva millor marca personal. N'era 2h 22min, i la planificació per a Amsterdam era «córrer entre 3min 16s o 3min 18s el quilòmetre», segons va manifestar en una entrevista publicada en EL PERIÒDIC el passat 17 de setembre quan perfilava la posada a punt. Però a Amsterdam la cosa ha anar encara millor, amb un ritme de 3min 15s i un temps que superava la previsió, ja que ell i el seu tècnic havien calculat un temps de «2h 19min o 2h 18min». I al final, ni més ni menys que 2h 16min 59s, un crono que el situa entre l'elit europea i fins i tot mundial, tot i que ara els kenians siguin intocables i reis de la distància.

L'ESCOLA KENIANA, I DESPRÉS SANZA / Ahir, de fet, dels vuit corredors que van superar Sanza, set eren de Kènia i un de Qatar. El ritme del guanyador, Bernard Kipyego, va ser de 3min 00s per quilòmetre amb un crono de 2h 06min 22s, i fins a la quarta plaça del qatarí Essa Rashed (2h 07min 54s), tots van baixar per sota de les 2h 08min.

Nicholas Kipkemboi, de Kènia, que va arribar a meta 8è just abans de Sanza, va marcar 2h 13min 57s, a 3min 10s de ritme, i deixant el resident a més de tres minuts de distància. Vet aquí la diferència entre els africans, i la resta del món.

CURSA GAIREBÉ EN SOLITARI / Però el temps de Sanza és encara més important perquè el resident va haver de córrer tot sol la meitat de la cursa en trencar-se el grup amb els kenians i el qatarí per davant, ell al darrer i el brasiler Solonei da Silva en 10a posició. «Estic molt content per la marca», va dir ahir el corredor des de la ciutat holandesa, afegint-hi: «No ha estat fàcil pel vent que feia, molt fort en algunes parts del circuit. A més, he fet la meitat sol, gairebé un suïcidi». Per això, té més mèrit.

BERNADÓ MANTÉ EL TEMPS DE 2H14MIN 25S / Tot i el gran registre de Sanza, superant la seva plusmarca personal, Toni Bernadó segueix manant en la distància a Andorra amb les 2h 14min 25s que va establir en la marató de Barcelona al 2003. En 2011, a més, el veterà corredor va fer una gran cursa també a la capital catalana, quan buscava la mínima per ser als Jocs Olímpics de Londres, cosa que va assolir amb 2h 17min 19s. Ahir Sanza va fer dues coses: rebaixar això i pujar a la categoria d'heroi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT