PUBLICITAT

3.000 euros menys i cinc esportistes més per a les beques ARA

  • Les retirades de Soulié, Esteve i Dusautoir expliquen gran part del baix pressupost
  • Es perden tres referents però per contra puja substancialment el número de joves promeses
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

El novè cicle de les beques d'Alt Rendiment Andorrà (ARA), que compren del setembre ja passat d'aquest any a l'agost del vinent reflecteix unes dades bastant enganyoses. El Govern ha destinat 179.618 euros per a 41 esportistes, que en comparació amb el curs passat representa 3.000 euros menys (218.414) per a cinc esportistes més (36).

A simple vista aquestes xifres conviden a pensar que hi ha una retallada i així és, però no per culpa de la secretaria d'Estat d'Esports, sinó per circumstàncies merament esportives. Les retirades de Laura Soulié, Kevin Esteve i Sophie Dusautoir venen a ser el motiu; tots tres entraven en el millor programa, el d'elit, pel qual rebien –entre tots– 40.000 euros. La mateixa xifra. Això ha representat per a l'esport andorrà la pèrdua de tres referents de l'esquí alpí, el biatló i l'esquí de muntanya. «No crec que sigui per preocupar-se que ho deixin, siguin o no joves», va opinar el secretari d'Esports, Jordi Cerqueda, sobre aquestes retirades.

El motiu és que aquesta dada contrasta amb l'augment substancial del número de joves promeses, que de fet són les que han motivat l'increment del número de beneficiaris de les beques ARA. Segons va detallar: «Passem de tenir un 13% de joves a un 33%. De fet, la meitat dels diners que hi destinem són per a ells». En breus paraules i com es diria en el món de l'esport, s'està produint un relleu generacional que convida a l'optimisme. Aquest, a més, va complementat per les fantàstiques dades que reflecteix el cada vegada més professionalitzat programa d'esquí estudi i de batxillerat: 86 nens li treuen profit. La salut de la base, basant-nos en aquesta dada, és ara excel·lent.

OLIVERAS NO ESTÀ EXCLÒS / Marc Oliveras continua en el programa elit, tot i que se li ha detectat que té lupus. Malgrat tot, durant la temporada passada l'esquiador va assolir diversos objectius que li van ajudar a conservar la beca i de fet, tal i com va avançar EL PERIÒDIC el 16 d'octubre passat, ja s'ha posat els esquís i iniciat un programa per tornar, tot i que no hi ha una data ni tampoc una garantia. «S'ho ha guanyat a base de resultats i la seva intenció es continuar en l'alta competició», va aclarir el coordinador d'Esports, Jordi Beal.

També s'hi mantenen Lluís Marín –cobrarà 8.000 euros més–, Mireia Gutiérrez i Ferran Teixidó. A aquests quatre s'hi afegeix Laura Sallés, que passa a dedicar-se al judo en exclusiva.

ELS MATEIXOS PROGRAMES / El Govern ha decidit no realitzar cap canvi en la reglamentació i en les bases. Així doncs s'aplica pràcticament el mateix criteri que el curs passat. Això vol dir que es mantenen els altres programes, de promesa, jove promesa i plans especials. El primer de tots tres passa de tenir tres beneficiaris a vuit. Entren cares noves com les dels atletes Miquel Vílchez i Clàudia Guri, a més de Jaume Planella, Guillem Colell i Joan Verdú, els quals estaven fa un any en el de jove promesa.

Aquest programa també mostra un augment i és el compta amb més inversió i esportistes: 40.500 euros per 20 beneficiaris.

BICI NOVA PER A XAVI FERNÁNDEZ / Sobre els plans especials crida l'atenció que Xavi Fernández, handbiker de la FADEA, rebrà 8.618 euros, el doble del que percebia en el vuitè cicle, però segons Cerqueda es deu a que necessita un canvi de material: «Es comprarà una bicicleta nova que l'ha de fer millorar resultats».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT