PUBLICITAT

Més assistència lletrada a sospitosos i detinguts

  • La normativa garanteix el seguiment del detingut per un mateix advocat
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, en una roda de premsa Foto: ÀLEX LARA

La única cosa que li faltaria al reglament aprovat ahir pel Consell de Ministres, sobre el dret a la defensa i a l'assistència tècnica lletrada, és expressar que garanteix la millor defensa possible a qualsevol acusat, cosa que emana de les consideracions que havia fet el Col·legi d'Advocats en el sentit d'avaluar la complexitat de les causes abans d'assignar un advocat d'ofici. Una reivindicació que el ministre Xavier Espot, també es va fer seva recordant que «la nova llei de l'advocacia preveu que els professionals superin una prova d'aptitud abans de poder exercir, amb la qual cosa pensem que millorarà molt la qualitat de la seva feina». Sigui com vulgui, el reglament concreta l'ampliació progressiva dels drets i garanties de les persones objecte d'un procés policial o penal, ja que qualsevol sospitós té dret a ser assistit per un advocat des del minut zero al despatx de Policia.

De la mateixa manera, també hi té dret l'acusat o detingut davant del batlle instructor o davant la instància penal que l'hagi de jutjar. L'avenç que va destacar el ministre Espot és que el lletrat que assisteixi l'acusat a l'inici de les diligències podrà continuar assegurant-ne la defensa fins al final. Espot va insistir en que «tota persona sospitosa que s'interrogui, que se sotmeti a un registre domiciliari o a una roda d'identificació ha de poder gaudir d'assistència lletrada, però també de continuïtat de la prestació.

El ministre va explicar que fins ara una persona detinguda i encausada podia passar fàcilment per l'assistència de tres advocats diferents, un en el moment de la detenció, un altre quan passava a disposició judicial, i un tercer quan anava a judici. I va afegir que «la conclusió lògica és que no era acceptable». Espot també va anunciar que es farà una extensió en els torns de guàrdia dels tribunals perquè si el batlle ho considera oportú pugui designar un advocat per assistir denunciats i querellants a la instància civil.

Més millores / El ministre també va anunciar un nou reglament que afavoreix les penes de treballs o serveis en benefici a la comunitat pel seu caràcter integrador que es faran també extensives als adults, i l'ampliació del servei de mediació familiar, sobretot en l'àmbit d'assistència a les víctimes de contravencions penals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT