PUBLICITAT

La UH aposta per crear una macro cooperativa que aplegui tot el sector

  • La patronal considera necessari una gestió més centralitzada i un augment de la professionalització
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una persona arrossega una maleta per l'avinguda Carlemany, de la parròquia d'Escaldes-Engordany. Foto: ÀLEX LARA

La situació del gran nombre d'hotels que hi ha al Principat continua sent crítica per a molts sobretot per als més petits i mitjans. Des de fa uns quants anys es busquen fórmules que permetin la supervivència i millores en el sector que, fins al moment, no han donat els resultats desitjats. Des de la Unió Hotelera (UHA) es vol posar fil a l'agulla i sobre la taula de la darrera reunió de la seva junta directiva es va proposar la creació d'una «macrocooperativa que aglutini tot els hotels del país en la línia d'una major professionalització i una gestió més centralitzada», segons va explicar el president d'aquesta entitat, Àlex Armengol. La iniciativa permetria, per exemple i entre d'altres aspectes, elaborar una mena de protocol que fixaria un calendari d'obertures i tancament dels hotels per aconseguir una major rendibilitat i, per tant, evitar el mínim de pèrdues econòmiques. En quelasevol cas, perquè això sigui una realitat cal buscar la unió i el treball conjunt entre tots els hotelers perquè sinó «no ens en sortirem».

Armengol va afegir que davant l'excés d'establiments amb els que compta Andorra és prioritari «posar-nos d'acord tots plegats» com van fer altres sectors, com el de l'esquí. En aquest sentit, la patronal té previst realitzar un estudi previ que permetrà conèixer en detall la situació actual dels hotels del Principat dins d'un programa d'actuacions consensuat en el que es prioritzarà la sensibilització, el valor afegit, la professionalització i la participació. Al respecte Armengol va manifestar que «cal conscienciar la població que aquest és un país turístic» i, conseqüentment l'aportació ciutadana és també fonamental perquè «l'èxit estigui assegurat» La patronal considera urgent treballar de forma conjunta per evitar tancaments innecessaris.

PISOS TURÍSTICS/ Sobre la proliferació de pisos buits que passen a convertir-se en turístics, la Unió Hotelera creu urgent aplicar una «política de mà dura ja que se'ns s'està fent molt de mal». Armengol va assenyalar que cal buscar alternatives a un mercat immobiliari que es troba ara per ara força estancat i que «no té perquè assumir el sector hoteler».

En el seu dia aquests pisos es van construir amb la intenció de vendre's i ara han acabat passant a la borsa del lloguer turístic. A manca d'una llei específica que estableixi una normativa actualitzada sobre aquest tipus d'establiment, l'actual situació està «creant un greu problema per al país».

En l'actualitat 2.500 persones fixes treballen en el sector hoteler a tot el país. Per a cada treballador que desenvolupa la seva feina en un apartament turístic, tres ho fan en un hotel. Això pot comportar «la destrucció de molts llocs de treball» amb els perjudicis que comporta, primer a les pròpies persones i després a altres organismes com potser la pròpia Seguretat Social, que pot veure perillar el nombre de cotitzants.

INTRUSISME/ El lloguer d'apartaments turístics continua patint l'intrusisme que a més a més s'ha agreujat amb la crisi econòmica. Encara són nombrosos els propietaris que posen els seus pisos en lloguer directament i per dies per treure'n un rendiment, ja que, en molts casos, necessiten fer front a la hipoteca. Però la pràctica no és tan fàcil com la teoria, i a més és il·legal fer-ho d'aquesta manera sense els permisos. I no és gens fàcil demostrar aquest intrusisme. Hi ha constància de blocs sencers que estan al mercat de lloguer per dies a través de diferents llocs per internet. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT