PUBLICITAT

L'enquesta del CRES detecta una millora en la situació econòmica

  • Després de 3 anys l'atur deixa de ser el principal problema entre els enquestats
  • Les polítiques socials i les pensions de la CASS són ara les principals preocupacions
JOSEP ROMERO
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Joan Micó, director del CRES, durant la presentació del Segon Observatori del 2014 a la seu del Institut d'Estudis Andorrans, ahir. Foto: ANA

Les polítiques socials, les prestacions i les pensions han desbancat a l'atur i a la manca de feina en el capítol de preocupacions entre els enquestats del Centre de Recerca Sociològica,CRES, que ahir va fer públic els resultats corresponents a l'estudi del segon semestre del 2014.

Un canvi de tendència sobre la percepció de la societat andorrana en relació a la situació econòmica actual i que a tenor dels resultats ha variat en relació als resultats que des de fa tres anys es venien produint i on l'ocupació liderava el rànquing. Segons aquestes dades, el 21% dels enquestats considera que les polítiques socials, prestacions i pensions de la CASS són els principals aspectes que caldria millorar en l'actualitat. El segon punt l'ocupa, amb un 20%, la preocupació per la feina i el tercer lloc és per a l'apartat d'infraestructures i equipaments (13,8%), seguit molt a prop del transport públic amb un 13,5%.

D'aquesta manera, l'estudi posa de manifest que les persones sensibilitzades per l'atur ha disminuït un 9% i, tot i que les polítiques socials també presenten una baixada considerable malgrat ostentar ara la primera posició. El director del CRES, Joan Micó, va indicar que les xifres mostren «que la gent està percebent un canvi de tendència» però es va manifestar prudent i va afegir que caldrà veure com evoluciona aquesta dada en les properes enquestes.

Per a Micó aquesta baixada podria ser conseqüència de diferents factors com ara que «l'activitat econòmica a l'hivern sigui habitualment superior a la de l'estiu o que són menys les persones que es troben desocupades i inscrites en el Servei d'Ocupació». El perfil entre les persones que es mostren més preocupades per l'atur es dóna més en dones que homes, en ciutadans de més de 40 anys, aturats en general, persones del sector de la construcció i la indústria i aquelles que tenen un menor nivell d'estudis.

Per àrees temàtiques també es manifest la mateixa tendència ja que l'apartat de les polítiques socials ocupa el primer lloc amb un 25, 8%, la desocupació un 20%, l'economia, comerç i turisme un 17,1%, les infraestructures i equipaments un 15,4%, la política i funcionament de les administracions un 14,5%, el transport públic un 13,5% i el preu de l'habitatge, salaris i el nivell de vida un 10,4%.

MEDI AMBIENT/ L'enquesta de l'Observatori també constata que la percepció de la qualitat del medi ambient millora en gairebé 20 punts, exceptuant l'àmbit de la gestió de residus, que es percep pitjor que el 2010. Per parròquies, Andorra la Vella , Canillo i Sant Julià de Lòria no arriben al 50% els entrevistats que creuen que la gestió dels residus no és excessivament satisfactòria davant la resta de ciutadans d'altres territoris del país que així ho consideren.

L'enquesta també reflexa que una xifra molt elevada de persones atorguen pràcticament l'excel·lent a la qualitat del medi natural a Andorra (espais naturals poc modificats per la intervenció humana). Cal destacar a més que una gran majoria dels enquestats manifesten la seva alta conscienciació envers el canvi climàtic i sobre les accions que cal realitzar per lluitar-hi.

Un 91,9% dels entrevistats va assegurar que intenta reduir el consum d'articles d'un sol ús, com ara bosses de plàstic,...Una gran part d'ells fa reciclatge, compra aliments de producció local i de temporada o compra un electrodomèstics tenint en compte la seva millor eficiència energètica. També diuen utilitzar menys el vehicle particular en favor del transport públic, van a peu o en bicicleta i redueixen , alhora, el consum d'energia a través de la calefacció millorant l'aillament dels habitatges.

TABAC/ L'enquesta també es fa ressò de l'evolució del consum de tabac. Així un 54,5% dels preguntats asseguren no ser fumadors davant un 31,2% que manifesta el contrari. El nombre d'ex fumadors es manté en xifres semblants a les d'enquestes anteriors. Un 37% de fumadors són homes i un 25,2% dones. Un 78,5% de persones assenyalen que no estan exposades, fora de casa o del lloc de treball, a ambients carregats de fum de tabac.

Un altre dada constata que un 93% dels enquestats no fumen mai o gairebé mai a la llar quant estan els seus fills tot i que un petit percentatge reconeix que els menors estan exposats entre menys d'una hora i més de 5 hores al fum de tabac dins de casa.

HÀBITS DELS MENORS/ Aquesta vegada el CRES també es fixa en els hàbits dels menors. Les conclusions mostren que dos terços dels menors entrevistats juguen a videojocs diàriament i el caps de setmana la xifra arriba fins al 62,6%.Un 84,9% dels nens veuen la televisió entre setmana entre menys d'una hora i una hora al dia o més. D'altra banda, un 54,6% assegura que fa alguna activitat física alguns cops a la setmana. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT